1. gittikçe ucuzlaşan bir sözde kutsal bilgi kaynağı platformu şeklindeki kısa tanımın ardından, yıllardır okuduğum ve çaylak listesinde deli danalar gibi bir o yana bir bu yana gittiğim bu sözde oluşum hakkında bir şeyler söylemek istiyorum.

    yıllar önce rastgele karşılaştım bu platformla ve "vay be oldukça zeki ve dolu insanlar da varmış şu internette" gibi bir yanılsama sonucu üye olmaya çalışmak gafletinde bulundum. nasıl üye olunuyormuş? entry girip saçmasapan bir algoritmanın seni listede üstlere taşımasını beklemekle. öyle bir algoritma ki, kafasına göre sizi bir ileri bir geri kukla gibi oynatıyor ama bunu neye göre yaptığının sağlam temelli bir açıklaması yok. bekliyorsunuz öylece aylarca, yıllarca. sonra bir anda mahkumlara af çıkması gibi saçma bir promosyonla bir grup çaylak anden yazar oluveriyor. bekliyorsunuz. kimin, nasıl, hangi vasıfla yazar olarak kabul edildiğini bilmeden.

    sonra bir gün geliyor, yine öylesine girip rastgele giriler okumaya başlıyorsunuz ve öyle girilerle karşılaşıyorsunuz ki "lan ben inci sözlüğe falan mı girdim" oluyorsunuz bir anda. hani o yazım hatalarına, kültüre şuna buna çok önem veren kutsal bilgi kaynağı, liseli tayfanın okulu asıp gittiği bilardo salonuna dönüşmüş. bunu durumu vurgulamak için abartmak üzere yazmıyorum, gerçekten böyle, küfürler, boş beleş muhabbetler, kavgalar şaka gibi her şey. şundan bir kaç yıl önceki ortamla uzaktan yakından alakası yok. o kutsal bilgi kaynağına bir virüs enjekte edilmiş ve hızla çoğalıyor gibi. sizin yapabildiğiniz tek şey ise "yuh be arkadaş bunlar nasıl yazar yapılmış, e bu daha - de yi -ki yi ayırmayı bilmiyor, oha cümle değil anlatım bozukluğu örneği, hayda adamlar lisedeki 11li muhabbeti gibi ard arda girilerde sövüşüyorlar..." gibi iç sesler eşliğinde "ve bunlar burda yazabiliyorken ben bilmem kaç yıldır sıra bekliyorum öyle mi? rezilsiniz.." deyip geçmekten ibaret.

    kutsallığı falan kalmamış, yoldan geçeni içeri alan kıraathaneden farksız, kimin kim olduğu ne olduğu niye orda olduğu kimin yönetiminde olduğu, nasıl yönetildiği, kriterleri, algoritması her şeyi muallak olan yol geçen hanı, internet dinlenme tesisi.
    alfa

mesaj gönder