• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.13)
Yazar Sevgi Soysal
tante rosa - sevgi soysal
ilk yayımlandığında "yerli" olmamakla eleştirilen tante rosa, sevgi soysal'ın, sinemaya da uyarlanan en özgün eseridir. bir roman bütünlüğüne sahip olacak şekilde birbirine ustalıkla bağlanmış on dört hikayenin ana konusu kadınlık ikilemleridir. sevgi soysal'ın, o kendine özgü ironisiyle anlattığı tante rosa, yaşamın kurallarına ve sınırlandırmalarına başkaldıran, ancak kadınlığına hapsolduğu için hep yenilen biridir. o, "bütün kadınca bilmeyişlerin tek adıdır."
  1. sevgi soysal'ın farklılaşmak ama nasıl sorusuna ancak kendi iç sesimizle yol alarak cevap verebileceğimizi anlatan, günümüzde kadın ve toplum üzerine çözümlemeler yapan birçok öykü ve romanın bile üstünde olan kitabı..

    tante rosa'nın yolculuğu bölümünden:

    "senin bir ağaç gibi, bir kedi gibi, bir kanarya gibi, bir koltuk gibi, bir kağıt gibi, bir perde gibi,bir giysi gibi, bir kalem gibi,bir şapka gibi, kuruverdiğin, uyuzlaşıverdiğin, ötmeyiverdiğin, yırtılıverdiğin, yıkılıverdiğin, eskiyiverdiğin, aşınıverdiğin, bitiverdiğin, uçuverdiğin demektir bu. ancak bir ağaç kuruyuverir, bir ev yıkılıverir, bir makina duruverir, bir pabuç aşınıverir, ansızın bu anlaşılıverir ve hiç önemli değildir bu. öncesiz ve sonrasız, bağlantısız ve ve belgesiz tükenivermek bir ağacın, bir evin, bir pabucun hakkıdır. bir insanın, bir insanın ama, bir rosa'nın niçin eksildiğini bilmem gerek, yeni rosa'yı bunun üstüne kurmam gerek."

mesaj gönder