• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.99)
Yazar albert camus
yabancı - albert camus
konusu çok basittir. öyküdeki her şey çok kısa bir zaman aralığında olup biter. cezayir’de, bir rastlantı sonucu, bir arap’ı öldüren orta sınıftan bir fransız, mersault, kendisini adım adım ölüme götüren süreci kayıtsız biçimde izler. diğer kişilerin adı anılsa da, roman kahramanının adını bile öğrenemeyiz (burada kafka etkisinden söz edilebilir). camus’nün yabancısının yabancılaşmasını kendi ağzından şöyle aktarabiliriz; ‘yani bu işin benim dışımda görülüyor gibi bir hali vardı. her şey, ben karıştırılmaksızın olup bitiyordu, kaderim bana sorulmadan tayin olunuyordu (...) iyi düşününce söylenecek bir şeyim olmadığını anlamaktaydım. kendi kendimi seyrediyormuş gibi bir hisse kapıldım.’ kitapta, meursault'un topluma, kendine, ölümü bile kabul edebilecek kadar hayata , kısacası tüm varoluşa yabancılaşması yalın bir dille anlatılır.
  1. ''acı çeken insan kendini gerçekleştirmek ve acı çekmek arasında salınır ve acı çekerek kendini gerçekleştirir.''

    her ne kadar hayatın anlamsızlığını tasvir etse de a.camus, yaşama açlığı çeken, tutkuyla yaşama bağlı olan birisidir. ek olarak, insana duyduğu sevgi çok önemlidir.

    absürd'ün ilk çıkış noktası sisifos söylemi'nde gerçekleşir, yabancı ve veba'da devam eder. hayatın anlamsız olduğunu belirten bir bilinç. bu bilinç, insanın doğa-evren ile bağlantısı arasında ortaya çıkar. bu iki kutup arasında gerilim olmalıdır. insan bir kendinde varolan bir de kendi için varolandır. bu nedenle insan, anlam aramaya kalktığında dünyanın sessizliğini, kendi çaresizliğini görür. dünyanın bizim isteklerimize sessiz kalmasıdır absürd....
    ''absürd'ü biliyorsan, anlamsızlığın farkındaysan ve hala intihar etmiyorsan, hayatın değerli olduğunu düşünüyorsun demektir! ''

    absürd biter ve başkaldiri aşaması gelir!

    hayatın değerli olduğunu düşünmektir başkaldırı. hayır diyen insandır. temelinde hak ve adalet düşüncesi vardır. yaşama değer katmaktır, hayata kötülük eklemeden yaşamaktır.
    (bkz: başkaldırıyorsak öyleyse varız!)

mesaj gönder