• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (9.51)
suç ve ceza - fyodor mihailoviç dostoyevski
suç ve ceza, rus edebiyatının en çarpıcı örneklerinden biridir. romanda, sefil ve hastalıklı bir hayat süren raskolnikov adlı gencin işlediği cinayet, cinayet öncesi ve sonrası yaşadığı buhranlar anlatılmaktadır. raskolnikov, geliştirdiği teorilerle cinayetin haklı sebeplerini düşündürmeye zorlar. nefis ruh tahlilleriyle donatılan eser, okuru romana hapsederek, onları da birer hikâye kahramanına çevirir. mantığın gerçekleriyle vicdanın sesi arasında kalacağınız bir başyapıttır bu. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. 2 kere okuduğum kitap. ilkini orta okulda ikincisini üniversiteye geçerken okudum. ilk okuduğumdan en çok aklımda kalan raskolnikov'un sürekli bi hastalık haliydi. okudukça beni bile halsizleştiriyordu sanki. ikinci okuşuyum ise çok daha faydalı oldu bence. çünkü ondan aklımda kalan basit bir his değil, aksine çok ciddi bir iddianın tartışmasıydı. bu iddia kitapta direkt geçmiyor ancak insanı buna düşünmeye sevk ediyor bence.

    'bir cinayet meşru olabilir mi?'

    iddia buydu. kurbanın çok kötü bir insan olması, katilin daha iyi bir insan olması ve bu cinayetten gerçekten ihtiyacı olan bir fayda sağlayacak olması ve en önemlisi kurbanın ölümünün dünyayı birçok insan için daha iyi bir yer haline getirecek olması cinayeti meşru kılabilir miydi?

mesaj gönder