1. opera, baştan sona bestelenmiş, sololu, korolu, orkestralı sahne oyunu. oyuncuların her şeyi şarkıyla anlattığı oyunun metnine ” libretto” denir. oyun süresinin çoğunu sözlü bölümler oluşturur. sözler, konunun akışına göre belli başlı şu müzik türleri içinde bestelenir: arya bir kişinin duygu ve düşüncelerini yansıtır. düet, terzet, kuartet, kentet vb iki, üç, dört ve beş kişinin duygu, düşünce ve konuşmalannı iletir. resıtatif kişilerin sözlerini konuşurcasına bir şarkıyla söyledikleri bölümdür.
    koro ise oyundaki kamu vicdanının sesini ortaya koyar. bunların dışında oyun başlarken genellikle bir giriş parçasına ( uvertür) ve oyun içinde yer yer orkestra bölümleri ya da geçitleri gibi çalgısal bölümlere yer verilir. bazı operalarda bale sahneleri de bulunur. operalarda bütün bu müzik tür ye biçimleri genellikle ayn parçalar olarak arka arkaya gelir. ama bazılarında (örn. richard wagner’inkiler) müzik bir perde boyunca kesintisiz sürer.
    opera sözcüğü, italyanca opera in musica (müzikli yapıtlar) deyiminin kısaltılmışıdır. kökeni ortaçağın dinsel oyunlarına (örn. pasyon), rönesans’ın düğün, şenlik ve festival gibi kültürel etkinliklerine ve 16. yüzyılın ikinci yansında ortaya çıkan oyunlu madrigallere dayanır, oyunlu madrigal, bir prologla belirli bir konuyu ele alan beş sesli madrigallerin sahnede oynanmadan yalnızca seslendirilmesiydi; o dönemlerde ortaya çıkan resitatifin ve stile rappresentativo denen, sahnede daha anlatımlı ve oynayarak söyleme anlayışının uygulanması operanın doğmasına neden oldu.
    16. yüzyılın sonuyla 17. yüzyılın başlarında jacopo peri, jacopo corsi, francesco cavalli ve claudio monteverdi gibi ilk opera bestecileri konulanın daphne, odysseus ve orpheus gibi eski mitoloji kahramanlarından seçti. ama monteverdi’nin l’incoronazione di poppea’sındaki (poppea’nm taç giymesi) neron ve poppea roma tarihinden alınmıştı.

    meslek olarak gerçekten zordur.sanat görüldüğü kadar basit ve eğlenceli değldir.çünkü yüksek zeka yetenek ve çalışma ister.
    ülkemizde maalesef iş bulmakta oldukça zor olmaya başlamıştır kadrolarda maaşlarda sistemde hep bir sıkıntı ve eksiklik vardır.bu bölümü okuyan insanlar -benim gibi- yurtdışı düşünürler genelde.devletimizinde sanatı desteklemekten daha önemli işleri olduğu için sanatın sanatçının artık bittiğini söyleyebilirim.

mesaj gönder