• izledim
    • izliyorum
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.90)
daredevil
matt murdock, küçükken gözlerine radyoaktif madde dökülmesi sonucu gözlerini kaybetmiştir ama karşılığında çeviklik, diğer duyularının inanılmaz kuvvetlenmesi ve radar gibi özellikler kazanmıştır. matt'in babası jack profesyonel bir boksördür.bir gün boks maçı çıkışında öldürülür ve matt babasız kalır. büyüyüp başarılı bir avukat olur. aynı zamanda geceleri suçluları adalete teslim eden bir kahraman olmuştur.
  1. izlediğim en iyi dizilerden. özellikle bu çizgiromandan devşirme diziler arasında üstüne tanımıyorum.

    esas daredevil gibi banliyo/dönüşüm bölgesi çizgiromanları, o dönemdeki robert moses ve governor rockefeller'in, savaş sonrası krizden kurtuma yolu olarak new york'un "dezavantajlı" mahallelerini dönüşüme sokmalarına bir tepki olarak gelişir. hatta stan lee bunu 1964'de yazmış, 1961'te aktivist jane jacobs'un "büyük amerikan şehirlerinin ölümü ve yaşamı" kitabı çıkıyor. öyle bir dönem. şehrin "fakir" kısımlarını yıkmaya ve baştan yapmaya çalışıyorlar ve bunun gibi çizgiromanlarsa halkın gözünden, içeriden bir bakış. benzeri watchmende de var, watchmen tabii alan moore abimizin dev şaheseri o ayrı bir girdi konusu.
    çizgiroman, yaratılan kahramanın halka kolay ulaşabileceği bir dil sağlıyor. özellikle daredevil, sürekli suç ve halkın kahramanlığı motifini işliyor ve burada aslında o "problemli" olarak nitelendirilen bölgelerin insani değerlerine ve şehir sevgisine vurgu yapıyor. hep düşman, bölgeyi yıkmak ve bunu daha iyi koşullar getirmek amacıyla yapmak isteyen müteahhit, mahallenin dış mihrakı.
    canım daredevil <3

mesaj gönder