1. adalet şimdilerde bir açıköğretim programından fazlası değil....
  2. sevgili ülkemde olmayan kavram.
  3. yoda
  4. ülkemizde hayaldir o efenim. kendilerini daha göremedik.
  5. bülent ecevit'in meşhur bir sözü vardır: "eşitlik her zaman adil değildir." der.

    anayasa mahkemesi başkanı ise "adalet herkese her konuda eşit davranılmasını gerektirmez." demiş. birbirinin tekrarı gibi duran iki kalıp ama bir nüans var.

    adalet mülkün temeli ise (burada mülk devlet anlamı taşıyor.)
    mülk eşit olmak zorunda ama adil mi tartışılır.
  6. "justice is lost ,
    justice is raped,
    justice is gone."
  7. yalnızca hukukçulardan beklenmesi doğru olmayan kavram. hepimiz adaleti sahiplenmeliyiz.
  8. avukatı olmadan yargılanan biri belki de ceza alacakken avukatıyla birlikte mahkemeye çıkınca cezadan kurtulabiliyor. bu da beni düşündürüyor. diyelim ki hepimizin vicdanına göre ilgili kişi cezayı hakediyor. o zaman avukat yokken adalet tecelli etmişti de avukat olunca adaletten sapıldı mı? ya da diyelim ki ilgili kişi cezayı haketmiyor. avukat olmazsa cezayı hak eden kişi olacakken avukat olunca ceza almasına gerek olmayan kişi mi oluverdi?

    adalet konusunda avukatın fonksiyonunu anlamakta zorlanıyorum. kişilerin hakkını savunmak mı yoksa adaleti manipüle etmek mi anlayamıyorum. avukatlar bizim bilmediğimiz kanunları da bildiği için kanuna göre haklı veya haksız olduğumuzu da bilebilir. ama kanunları bilen bir kişi daha var ki o da hakim. o halde hakimin fonksiyonu nedir? ya da biz avukat tutamazsak hakkımızı bilmediğimiz için mağdur olmayı haketmiş mi oluyoruz? ya hakkımızı yeterince savunamazsak? daha iyi avukat hakları daha iyi savunur. yani daha çok para verip daha iyi avukatı tutan kanun önünde daha mı haklıdır? peki bir insan hakkını yeterince savunamazsa mağdur olmaya mahkum mudur? bu durumun güçlü olanın güçsüzü yediği orman kanunlarından farkı nedir?

    yazarken farkettim de insanların adalet dediği şey çok suni ve uyduruk. gerçek adalet ancak vicdanlarımızla temin edilebilir. ama vicdanı olmayana gerçek adalet de suni adalet de fayda etmiyor.
  9. toplumsal sınıfların, güçleri mertebesinde pazarlığa oturup uzlaştıkları iş bölümü ve paylaşım metodolojisi.
  10. yoktur.
    şöyle ki, adalet olmadığından adalete ihtiyaç duyuldu ve adalet kavramı var edildi. edildi edilmesine ancak kaynağını adalet olmadığı için adalete ihtiyaç duyulan bir yerden aldığından haliyle adalet içinde adaletsizliği barındıran bir kavram. (ulan amma saçmaladım yahu (: )

    iyimser olmak gerekirse, adalete ihtiyaç duyan yer, deneye deneye, yüzde yüz olmasa da adalet kavramının var olduğu bir yere dönecektir. adaletsizliği mürekkebi fazla akan bir kalemin arka sayfalara bıraktığı izler olarak düşünürsek, sayfaları çevire çevire, kirlenmemiş bir sayfaya ulaşma imkanı olduğunu daha iyi bir şekilde kafamızda canlandırabiliriz. umarım kirlenmemiş bir sayfa ve ona ulaşacak gücümüz vardır.