1. pek çok profili var ancak bir kaçını sıralayalım

    1. muhafazakarlar; kapalı din ve sosyal dokuları sayesinde aile içi siyaset ve aile içi yaşam koşulları barındırır. ataerkil ve kadının ikinci planda kalması eğitime yeteri kıymetin verilmemesi, dünyevi işlerin koca(evin reisi vs.) tarafından karara bağlanması gibi süregelen yaşam standartlarına sahiptir. siyasi neticesi yıllardır değişmemiştir.

    2. milliyetçi muhafazakarlar; ülkücülerin son yıllarda farklı yönelim göstermesi sonucu kafa karışıklığına uğrayan kitle, alkol kullanmak gibi alışkanlıklardan uzak sosyal gelişime açık ancak mhp ve akp arasında gidip gelen bir siyasi yapıya sahipler.

    3. para kazanan orta yolcular; medya patronlarından, kobi işverenlerine kadar akp sayesinde işini geliştirmiş büyütmüş bu çanaktan yemek yiyen kitle ve ailevi yapıları.

    4. komplocular; fikirlerini tamamen kapatmış dünyanın kendi etrafında döndüğünü sanan gerçekten düz siyasetten çok komplolara inanan ikna edilmesi imkansız kitledir. partiye bağnazlıkla bağlıdır.

    5. cemaat; ülke içinde bulunan küçüklü büyüklü pek çok dini tabanlı kuran kursu, vakıf sahibi, üyesi.

    6. aynı yolun yolcusu; menderes, özal, siyasetinin devam kadrosu.

    7. mhp seçmeni; kürt siyasi hareketleri artığı noktada akp tabanında birleşen sağ kesim.

    8. değişen orta direk; inşaat vb. işlerle ortadirek aile sınıfına yükselen beyaz yakalı aileler, işveren kadroları, turizmciler ve esnaf hanesi. sosyal medyada şikayet eder gibi dursalar da apolitize yapıları ya da siyasi alışkanlıkları nedeniyle sandıkta akp ile buluşurlar.

    9. siyasi çıkarcılar: aktif siyasetin içinde ya da iş adamlarının koltuklarının iyi yerlerinde oturmak isteyen akp adına çalışan enerjisini ve kazancını siyasi(gençlik kolları, vakıflar vs) yollardan oluşturanlar.

    10. küskün liberaller; chp başa gelmesin de kim gelirse gelsin mantığıyla hareket ederler. onları şu cümleden rahatlıkla tanırız "tamam erdoğan gitsin de kim gelecek kılıçdaroğlu mu onda liderlik vasfı yok bir kere!"

    işte tek kitle olarak bildiğimiz akp seçmeninin iç yapısı bu şekilde homojen değil, aynı yapıda birbirini sevmeyen yan yana bulunmak istemeyen pek çok grup var. önemli etken ise bu grupları erdoğan'ın tek çatı altında toplayabilmesi.

    bunlar benim gözlemlediğim en sık karşılaştığım akp seçmen grupları. yanlışlıklar fikir çatışmaları elbette olabilir.