1. hakkında çok fazla bilgi kirliliği, anlam karmaşıklığı olan platform.

    arduino unodan örnek verelim. en basiti olduğu için. hepsi üstüne 1-2 şey ekleyerek oluşturulmuştur kabaca.

    ilk olarak, programladığınız şey arduino değildir. arduinonun içindeki atmega328pdir.
    kartın üzerindeki çıkış gerilimlerini işlemci sağlamaz, kartın üstünde ayrıca bir regülatör vardır.
    i/o portlarıyla regülatör alakasızdır. 3,3v=>5v gibi bir olay olmadığı sürece (mesela due'nin işlemcisi 3,3v ile çalışmaktadır. eğer 5vluk bir sensör takarsanız hasar görebilir. araya dönüştürücü eklemeniz lazım. ki bu da yine regülatör değildir) yani karta taktığınız bütün i/o birimleri doğrudan işlemciye zarar verir.
    doğrudan atmega328p'yi programlayamazsınız. bu yüzden üzerinde bir smd işlemci vardır. bu programlayıcı görevi yapar. yani uno'da isterseniz (arduino uno bootloaderı yüklenmiş olması şartıyla) istediğiniz 328p'yi programlayıp devrenize takabilirsiniz.
    o 328p boarda takınca direk çalışmaz. osilatör ve reset devrelerini de kurmanız gerekir.

    benim tavsiyem ise şudur, elinizin altında klon bir arduino uno bulunsun. hızlı projelerde çok işe yarıyor. boarda gerek yok, basit ve küçük. 2-3 tane de bootloaderlı (böyle satılıyor işlemciler. yurtdışı sitelerinden bakabilirsiniz burada çok pahalı) 328p bulunsun, uno kullanarak programlarsınız devreye takarsınız. bir adet de mega gibi, yun gibi bir boardunuz olsun. bunun da orijinal olmasına gerek yok. arduino açık kaynak bir yazılım. dandik olma, eksik olma ihtimali yok yani replikasının.

    yok ben uno ile uğraşmayayım, bi tane breadboardu arduinoya çevireyim derseniz arduino nano önerebilirim. programlayıcı olarak kullanabilirsiniz, işlemci için kendi regülatörü vardır, tek farkı daha küçük olması smd olmasıdır.

    arduino pro mini gibi şeyleri ise gereksiz bulmaktayım. işlemci boyutunda kart yapmışlar, ancak üzerinde sadece işlemci var. ne anladım ben bu işten ?

    shieldları ise tamamen gereksiz bulmaktayım. alın kendiniz yapın devreyi. 20de biri maliyetine halledersiniz. türkiyeden alıyorsanız 80de biri maliyetine halledersiniz.

    arduino zaten elektronik bilginizi sıfırlayan bir alet, bir de shielda bulaşırsanız çok hazırcı olursunuz. hazır proje dışında hiçbir şey yapamazsınız. direnç hesaplamayı bilmeyen adamlar ev otomasyon sistemi tasarlıyor sonra.

    özetle pratiktir, kullanışlıdır, yaygındır ancak suyunu da çıkartmamak gerekir.