1. pek aklıma gelmezdi ama okuduğum bir yazı gerçekten ilginç bir soruyu (cevabıyla birlikte) beraberinde getirdi. soru şu "balinaların akciğeri olmasına rağmen neden karaya vurduklarında ölürler?" bir önceki yorumumda balinaların oksijenli solunum yapan memelilerden olduğunu yazmıştım.

    şimdi konuya gelelim. balina, yunus, katil balina gibi canlılar memelidir yani karaya vurduklarında ölmemesi gerekir. tabi bu teoride böyledir. pratikte karaya vuran deniz canlıları isterse oksijenli solunum yapsın ölür.

    bunun nedeni ise yerçekimidir. yani newton katildir. şaka şaka katil değildir. ^:bilemiyorum altan^ yerçekimi denizlerde suyun kaldırma kuvveti ile azalır. balinaların bedeni yerçekimine alışık değildir. yerçekimi karburgalarına^:evet balinalarında kaburgası var^ baskı uygular, kaburgalarda akciğerlerine. akciğerlere uygulanan basınç sonucu solunumu büyük oranda azalır. tabiki bu öldürmesede hayvancağıza büyük bir acı çeker. asıl ölüm sebebi ise böbrek yetmezliği. böbrek yetmezliğinin sebebi ise kanın yerçekimi sonucu vücudun alt taraflarına yani böbreklere hücum etmesi. böbrekler bu kadar fazla kanı kaldıramaz ve iflas eder. böylece kara vurmuş deniz memelileri kısa sürede denize geri gönderilmesse ölebilirler.