1. milli savunma bakanı fikri işık'ın bugün gelen soruya verdiği cevap; kısa ve orta vadede bedelli askerlik hükümetimizin gündeminde yok. ama şartlar değişir, ona bir şey diyemem. uzun vadede ise şunu söylemeliyim. türkiye’nin yeni bir savunma konseptine ihtiyaç var. bu değerlendirmelerin sonucunda kaç kişilik bir orduya ihtiyaç var. bu birlikler nerelerde konuşlanacak. bunların sonucunda vatani görevlerini yapacak olan minimum sayı belli olacak. askerlik yaşına gelecek sayı ihtiyaçtan daha fazla olursa bedelli askerlik gündeme gelebilir. gençlere tavsiyem meşru mazereti olamayanların bir an evvel askerliklerini yapmaları yönünde. ilgililere duyurulur.
  2. gündemden düşmüş gibi gözüken olay.
  3. çıkması veya çıkmamasını sadece askerlik yapan insanların hakkı üzerinden değerlendiren arkadaşlar var,

    haklılar bu tarz bir askerlik haksızlık, bunun yerine profesyonel ordu kavramı daha doğru bi yaklaşım olurdu ancak böyle bir yaklaşım henüz yok.

    isteyenlerin daha uzun süre farklı işlerde devlet adına görevlendirilmesi bir çözüm olabilirdi, mesela 6 ay kısa dönem yapacağına eğer kabul ederse doğuda 18 ay öğretmen açığı olan bir köyde öğretmenlik yapabilir halk eğitimlerde mesleki eğitim verebilir yaşlı bakımı çöp toplama gibi sosyal sorumluluk işlerinde görevlendirilebilir.

    bunların hiçbirinin olmadığını biliyoruz, ve buradan ikinci bir hak konusuna geliyoruz. şu anda askerliğe gitmek istemeyen insanlar yüksek lisansa kaydoluyorlar, bir çoğu da bu kaydoldukları yüksek lisansa gitmiyorlar. ki bunu özel üniversiteler ile sınırlandırmamak lazım çünkü boğaziçi odtü itü gibi girmesi zor okullarda bile bu şekilde yüksek lisans programlarına kaydolmuş insanlar var (bkz: bir arkadaşım) . bu insanlar bu kadroları doldurduğunda ne oluyor? buraya gerçekten akademik kariyer yapmak isteyen insanlar yerleşemiyor, gerçekçi gelmeyebilir ama bu oluyor.

    ayrıca bir çok yüksek lisans programı erkek kaynıyor gerçekten askerlik şubesine dönmüş programlar var, kadınların eğitim alma olanakları da, eğitime ve askerliğe isteksiz kişiler tarafından kısıtlanıyor.

    açıkcası bedelli çıkması en azından bu eğitimde adaletsizlik durumuna geçici bir çözüm sağlardı.
  4. savunma bakanı'nın ajanslara düşen şöyle bir açıklaması var. link.

    referandum öncesi bu kartı da öne sürecekler gibi. umarım referandumdan önce çıkar. ilk olarak bankaya gider ardından mis gibi basarım hayır'ımı.

    edit : kendisi soru önergesini yanıtlama mahiyetinde böyle bir açıklama yapmış.
  5. bir dostumun caddedeki vakıfbank atm'sinin yanından her geçişimizde, 'askerliği burada yaptım' esprisi yapmasına kaynak olan askerlik türü.
    yalan
  6. twitter üzerinde harıl harıl çalışılan olay. çıksa da herkes rahatlasa.
  7. çıksın ya da çıkmasın. her ne kadar hükümetimiz valar morghulis kafasında olsa da benim ölmeye (hele de hiç uğruna) pek niyetim yok.

    önceden vatanı korumak için ya da ne biliyim insanları korumak için gidilirdi, şehitlik denirdi artık ne kimi kimden koruyacağımız belli ne de şehitliğin ne olduğu.
    wtf
  8. çıkana kadar bir anlamda yaşamayı erteleyeceğim yasa. hadi be artık.
  9. Neyse ki rohan ve gondor'da bedelli askerlik yokmuş. Yoksa kim savaşacaktı orklara karşı?

    (Gerçi ben hobbitlerden şüpheleniyorum bu konuda. Bedelliden yararlanmış gibi duruyorlar.
    Hayır boydan kilodan dolayı almıyorlar diyorsan, cüceler de askerlik yapıyor.. Hem cücelerde para daha çok. Tüm dağ altı krallığı altınlar, mücevherler filan adamların.. İki banka havalesine bakar.)

    Ek: yiğit özgür çizmiş bir şey zamanında.
  10. sırf ''sike sike gideceksiniz'' diyenlerin göt olduğunu görmek için beklediğim askerlik türü.
    bir aksilik olmazsa zaten dövizli yapacağım, hiç öyle 18 bin tl falan ödemek gibi de bir niyetim yok.