1. ulaşım aracı olarak ortaya çıkan, günümüzde spor, eğlence gibi amaçlarla da kullanılan güzel alet. mucidine teşekkür etmek lazım ama bu konuda kesin bir bilgi yok. gelişiminde emeği geçen herkese saygılar.
    one
  2. yakın zamana kadar toplu taşıma araçlarına bisiklet ile binmek yasaktı. yer kaplar, insanları rahatsız eder mantığıyla sanırım. artık mesai başlangıç ve çıkış saatleri dolayları haricinde binilebiliyor. biz zaten kalabalık saatlerde binerek buna sebep olacak değiliz o ayrı bir mevzu fakat köprülerde ^:istanbul genelinde olduğu gibi^ bisiklet yolu olmamasından mütevellit, gündüz vapur ile geçilen karşı yakadan geri dönmek için, metrobüsün neredeyse bomboş olduğu gece 2'de 3'te şoförle edilen kavgalar son buldu en azından.

    bisikletle binmek serbest derken ücreti mukabili tabi ki. aslında sonunda bisikletin de adam yerine konulması sevindirici. mesela kocaman bavullar ya da bebek arabalarından ücret alınmıyor. tabi ki alınmayacak ama iş bisiklete gelince iş biraz ilginçleşiyor. benim ya da benim gibilerin arabayı bırakıp bisikletle çıkmasının trafiğe, doğaya falan olan etkilerinin bir önemi yok tabi.

    bisikletle toplu taşıma aracına binmenin yasak olduğu dönemde tepki olarak tekerlekler çıkarılır ve o şekilde binilirdi. bunu yapmak 10 sn falan sürer ve o artık bir bisiklet değildir. tekerlekler ve bisiklet kadrosundan ibaret bir eşyadır ve yanınızdaki eşya ile toplu taşıma araçlarına binmenize bir engel yok.

    bu arada Mark Cavendish'e haddini bildiren korumaya teşekkürler. burası bir bisiklet ülkesi mark.
    one
  3. Milli bisikletçiye çarptığı yetmezmiş gibi, şans eseri kurtulması sonrası bir de üzerine yürüyen otobüs şoförlerini tanırız sayesinde. Yine de aklımız ermez bu çekememezliğe.

    http://m.klasspor.com/tr/haber/56535-Milli_bisikletci_Orkene_otobus_carpti.html

    Bu arada keşke azınlık olsalar ama ne yazık ki baskın grup bu zihniyet. Zihniyet diyorum çünkü bu tip olayları yaşadığım için aslında 'kaza' olmadığını tahmin edebiliyorum.
    one
  4. one