• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.18)
çavdar tarlasında çocuklar - j.d. salinger
"modern zamanların başyapıtı" olarak değerlendirilen bu eser, "ahlâk dışı" ve "açık saçık" bulunduğundan abd'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. hâlâ bazı amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: abd'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.
kitap, anti-kahraman holden caulfield'ın okuldan atılmasıyla başlayan süreci holden'ın kendi ağzından anlatır. stylist.co.uk sitesi tarafından "en iyi ve en ironik 100 giriş cümlesi" listesinde romanın giriş cümlesi birinci sırada yer alırken "en iyi 101 kapanış cümlesi" listesinde on beşinci sırada yer aldı."


  1. kimsenin övgüsüne ihtiyacı olmadığı gibi sövgüsünden de etkilenmeyecek bir kitaptır. keşke daha önce okumuş olsaydım. gerçekten de keşke salinger ile bir kaç fincan çay içme imkanım olsaydı. eğer mümkünse mutlaka ingilizce aslından okumanızı öneririm. kesinlikle tekrar okuyacağım bir kitaptır ki hayatımda hiçbir kitaba geçmediğim bir kıyaktır.
  2. benim açımdan esprisi lisede okuldan kaçtığım günlerden birinde kendisini okumamdır.
  3. holden caulfield in büyümesine dair hüzünlü bir roman. bir kere okumakla yetinmeyin. john lennon u öldüren hayranı mark david chapman' ın da cebinden çıkmıştır. bildiğim kadarıyla savunması da bu kitap. bu şekilde çoğu cinayete sebebiyet verdiğine dair çok iddia var. mark david chapman hala hapiste, sürekli olarak şartlı tahliye talebinde bulunuyor ve her seferinde reddediliyor. olaya dair chapter 27 filmi de güzel işlemiş, holden ın psikolojisindeki chapman' ı. kitap 26 bölümden oluşmakta.
  4. bu kitap hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.
    holden caulfield. bildiğimiz ergen. buluğ çağı bunalımlarımızın oldukça yalın bir dilde anlatılması, yaşadıklarımızı anımsamamız, göründüğümüz gibi olduğumuz zamanlar bizi öylesine yakınlaştırıyor ki bu karaktere sarılmak geliyor içimizden birçok kere.

    buraya kadar tamam. birçok kitap kahramanı ile ortak yönlerimizi ararız zaten. fakat hayatımın kitabı demek ne bileyim yavan kaçıyor. en nihayetinde büyümek üzere olan bir çocuğun geçirdiği 60 saat hayatınızdaki en önemli şeyse bilemeyeceğim. burada bana fazla bir anlam yükleniyormuş hissi geliyor.

    sonuçta roman boyunca holden'in bütün yetişkinlerle ilişkisi sorunlu, çocuklarla ise gayet iyi olmuştur. büyümek istememektir. büyümüş rolü yapamamaktadır. bu kadar.
  5. gönülçelen ismindeki basımını arayıp bulduğumda 50tl olduğunu duyunca kitabı adama nasıl geri vereceğimi bilemediğim çok sevdiğim salinger romanıdır. akmar ucuz iyi güzel de kazıklamaya da yer arıyorlar sürekli.
  6. üslübüna hayranım öyle ki daha ilk birkaç cümlede ''budur be'' dedirtmişti bana.

    yatılı okuldan atılan -muhtemelen zengin- bir veletin eve dönüş hikayesi bu. hikayede çok bir numara yok zaten, ama üslup bambaşka. bir ergenin -ki rocker ergen kızlar(17-20 arası) hep favorim olmuştur- hayatı, insanları yorumlayışını okuyorsunuz.

    tabii sanmayın ki ergen diyerek karakteri aşağılıyorum. aksine holden fazlasıyla övgüye değer bir karakter. bu adamı ergen bunalımı bunlar ya diye yorumlayan ebeveynler gördükçe o ergenlerin nasıl olup da birer seri katile dönüşmediklerine gerçekten şaşıyorum. bir ailenin çocuğunu anlayamadığı dönem normal bir dönemdir ama anlamadığı halde anladığını sandığı dönem, işte tehlikeli olan odur. holden' ın söyleyecek bir şeyleri var, ve söyleyecek şeyi olduğunu iddia eden, bu yüzden dinlenilmeyi bekleyen onca 'olgun' insandan çok daha ciddi şeyler söylüyor holden. ve bunu salinger' ın benzersiz sıradışı üslubuyla yapıyor/yaşıyor.

    salinger benim dürüst yazarlar kategorime dahil bir adam. vıcık vıcık, içi boş sevgi cümlelerine, edebi bir kriter sanılan anlamsız benzetmelere zerre yer yok salinger' da; sorgulama var, çırılçıplak bir gerçeklik var... haliyle mecburen de sert oluyor böyle olunca. sert bir yazar salinger ve sert bir kitap bu kitap ama aynı zamanda da komik. hani neden bu kadar önemli bu kitap diye düşündüğümde bu üç unsuru veriyorum kendime cevap olarak; çok gerçek, çok sert ama aynı zamanda komik.

    kitabın ana kahramanı holden' dır ama bence asıl kahraman phoebe isimli küçük kız kardeştir.

    --spoiler--
    hayvanat bahçesine gitmelerini anlatan pasajı tekrar tekrar okuyabilirim.
    --spoiler--

    john lennon' u öldüren mark david chapman' ın cebinden bu kitabın çıktığı rivayet olunur. komplo teorisi isimli bir mel gibson filminde de geçer bu kitap. eğer ''tüh sana o diziyi mi izliyorsun'' demeyecekseniz, güneşi beklerken isimli dizinin de bir sahnesinde elemanın bir bu kitabı okuyordu.

    dip not: vallahi annem izliyor, denk geldi de baktım. :)
  7. salinger'in holden kisvesi altında topluma dair çok isabetli tespitlerinin olduğu kitap. insan ikiyüzlülüğü, sahtekarlığı, gündelik yaşam telaşesinin anlamsızlığı; holden karakterinin 17 yaş saflığı, cahil cesareti ve umursamazlığıyla birleşince ortaya bu leziz hikaye çıkmış işte.
  8. orjinal adının "catcher in the rye" olduğu ; can yayınlarınca çok yaygın bir baskıyla "gönülçelen" adıyla yayınlanıp, daha sonra yapı kredi yayınlarınca "çavdar tarlasında çocuklar" adıyla tekrar çevrilen ; ama acaba aslında en doğru çeviri şu mu olurdu dedirtendir : "çavdarçelen"
    okko
  9. basitliği öven, henry david thoreau'nin bir nevi ergen formunu caulfield başkarakteri olarak karşımıza çıkaran 1951'de yazmış bir salinger romanı. 1980'lerde abd'de kimi eyaletlerde yasaklanmıştır. yasaklanma sebebi cinsellik, fuhuş ve alkolle ilgili referanslardır. caulfield özetle çevresindekilerin makam, mevki, unvan, para, sahip olunan şeyler vb gibi şeylerle böbürlenmesine isyan bayrağını çeken bir ergendir. onun anarşizmi ana baba'ya atar yapmanın ötesine geçmiş, 2016'da bile bizim yüzümüze kadar tokat olarak gelmiştir. internet, televizyon ve tüketimin aptallaştırdığı yeni neslin önüne konulup "okumadan bu masadan kalkmak yok" denilmesi gereken romandır.
  10. zor bir kitap olduğu doğru . tasvirler , akıcılık konusunda biraz eksik . lakin bir çocuğun ergenlik dönemindeki ruh halini çok güzel yansıtan bir kitap . kendinizi onun yerine koyduğunuz anlar bile olacaktır , zaman kaybı olarak ben görmüyorum .

    yukarıdaki yazarın belirttiği gibi ; oliver twist'i okumanız daha çok şey katar size , çocuk ve ergenlik psikolojisi hakkında .