• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.70)
Yazar platon
devlet - platon
platon, felsefenin klasik yapıtlarından biri olan devlet'te, bugünkü üniversitenin öncülü sayılan akademia'nın kurucusu ve hocası sokrates'i konuşturduğu diyaloglarla ideal devletin nasıl olacağını anlatıyor. platon'un insanların mutlu olduğu bir bir devlet ütopyasını anlattığı 10 kitaplık devlet, aynı zamanda "mutluluk felsefesi" üzerine yazılmış bir metin olarak da kabul edilir. günümüzdeki devlet felsefesi konusunda en temel kaynaklardan biri sayılan devlet, bir dost evinde yapılan felsefe toplantısındaki konuşmalardan, tartışmalardan oluşur.platon'un kanaatkâr işçi sınıfının üreterek maddi ihtiyaçlarını karşıladığı, cesur bekçilerin güvenliği ve dışarıya karşı devletin varlığını savunduğu, bilge yöneticilerin yönettiği bu ütopya devletinde her sınıf erdemlidir.devlet'te, adalet, iyi-kötü, doğruluk, eğitim ve gücü, eşitlik, güçlülük ve haklılık, yöneticilik, mutluluk, zenginlik, sanat eğitimi, yasaklar, müzik, beden eğitimi, devletin ne olduğu ve değerleri, devlet biçimleri, devlette kadın-erkeğin rolleri ve eşitliği, çocuk eğitimi, filozofun ne olduğu, filozofların bozulması, demokrasi, insan gibi onlarca konudaki insanlık durumunu okuyoruz.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)


  1. eserin ismi bazı bazı dillere cumhuriyet (republic), bazılarına ise staten - staat olarak çevrilmiştir. public, republic kamuya ilişkin bir hal olarak boy gösteriyor. state; durma hali (status), ifade etme hali (statement), statükoyla bağdaşık.

    arapça'ya mesela cumhuriyet olarak çevrilmiş; farsça'ya ise sadece cumhur olarak. bizde ve diğer türki dillerde ise devlet olarak anılagelmiş. fakat her kavramı kendi dillerinde görmeyi, bir şekilde cermen köklere dokunmayı seven almanlar, bu yapıtı salt "politeia" olarak tanımış, bu kavramı tercümeye yanaşmamışlar.

    grekçe'de politeia, polis kökünden gelir ki en hakim anlamı kenttir, şehir devlettir. fakat aynı zamanda o şehre ait vatandaşlığı, vatandaş bütününü de betimleyebilir. politeia da geniş bir anlam yelpazesine sahiptir. hükümet biçimine dair bir kavram anlaşılabileceği gibi, o polis'in vatandaşlarına ait hakların tanımlanması da anlaşılabilir.

    fakat vatandaş nedir? işte burada cumhuriyet, republika, republic çevirisi yeterli midir? klasik grek döneminde bir polis'te yaşıyor olmak, o polis'in halkı olmak (?); o polis'in vatandaşlık haklarına sahip olduğunuz koşulunu doğurmak zorunda değildir. eğer köle, esir, yabancı, kadın veya herhangi bir sebeple "politeia-dışı" iseniz, o polis'te varlığını sürdüren biri olmakla beraber "vatandaşı" değilsinizdir, bu sebeple "politeia" kavramına da dahil değilsinizdir.

    peki devlet, içinde varlığımızı sürdürdüğümüz devletlere, mutlak dahil miyizdir?