1. din öğrenmenin insana katacağı hiçbir şey olmadığı için gereksiz bir derstir.
  2. lisede en çok zevk aldığım dersti kendisi.(bu arada dededen ateistim, onu belirteyim.) nedeni mi? efendim bizim öğretmenimiz ateistti. evet türkiye'de yaşıyorum, eğitimimi burda aldım. ama adam ateistti işte. öyle müfredattan falan işlemezdi bizim dersler. genel dinler tarihi, dinlerin ana teması, islam nedir, hristiyanlık nedir, vs. vs. bu arada yabancı okulunda falanda okumuyordum, bildiğiniz devlet okulu. konular bittikten sonra din felsefesi veya illuminati masonluk gibi ağır konuları tartışırdık hocamızla. sınavlar din üzerinden değilde ahlak üzerinden olur, her sorunun herkes için kendince cevabı olduğundan herkes yüz alırdı. anlayacağınız iyi insan olma dersiydi bizimkisi. öyle ayetleri falan ezberlemedik. türkiyenin üç büyük şehrinden birinde bir öğretmenin cesareti sağolsun bütün okullarda boş olarak geçen bir ders bizde en değerli dersti.

    tabi ilkokul tam tersiydi. klasik herkesin yaşadığı dayatma ders. ezberletilen ayetler, dualar. islamın yunan mitolojisini masum ve olağan bırakan hikayeleri arasında işlendi. ben genelde koydum kafayı uyudum yalan söylemeyeceğim. sınavlarda da kağıdın başına bismillahirrahmanirrahim, sonuna da amin yazardık; seksenbeşin üzerinde not alırdık.
  3. dersin adı yanlış din kültürü ve mezhep bilgisi olabilir. laiklik olan bir ülkede din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarının sünni öğretilerine düzenlenmesi fiyaskosu.
    bence ders içeriği konusunda dinden çok ahlak konusu işlenmesi, gelecek neslin daha sağlıklı olmasına neden olur.
  4. iktidar olursak müfredattan çıkarırız.
    mutlu
  5. onun yerine masal okuma dersi koysalar eminim ki daha faydalı olur. en azından ileride hamuru sapıklıkla yoğurulmuş bir şeye sıkı sıkı bağlı, düşünceleri beyin felci geçirmiş gibi olan insanlar çıkmaz karşımıza.
  6. işin siyasi boyutu bir yana, hocaları genelde ilginç olan ders. belki de bana öyle denk geldi.

    ortaokulda hoca gariban bi adamdı. bir tane kartalı vardı. pazarlarda gider onla yumurta satardı. hiç de gocunmazdı. hurma da satardı ramazan geldiğinde. bir keresinde öğlenciydik. son ders din dersi. iftar saati dersin tam ortasına geldiği için son dersler yapılmazdı o ara. ama o gün sınav vardı, mecbur yapılacak. adam sınavı da yapayım ama oruçlu öğrenciler de varsa mağdur etmeyeyim diye sınav ortasında hurma dağıtmıştı herkese.

    lisedeki hoca da motosiklet ile okula gelirdi. milletin yeni yeni laptop taşımaya başladığı zamanlardı. bu adam derse laptopunu getirir, dikkat şahan çıkabilir videoları izletirdi. bir de çok değişik bir ailesi vardı bu adamın. mesela anlattığına göre bunun eniştesi bir gün evde tek kalmış. akşama kadar televizyon karşısında oturmuş ve gece rahatsızlanmış. doktor da eniştesinin fazla radyasyon aldığını, televizyon zehirlenmesi yaşadığını söylemiş.
  7. kaldırılması gereken ders. dinin ne anlama geldiğini, tarihteki rotası ve sosyal hayattaki rolü üzerine bir içerik hazırlanmadığı müddetçe yanlış bir ders olarak nitelendirilecektir. ahlaklı olmak için islama ihtiyaç duyulduğunu aşılamaya çalışıyorlar. ben farklı bir dine mensupsam bunu dinlemek zorunda değilim. büyük saçmalık.
    sezgi
  8. zorunlu olarak verilmektedir. ateist çocuklar derste "ben allah'a inanmıyorum." tarzı bir şey söylese arkadaşları tarafından kesinlikle dışlanır. bunu bile düşünememişler. görüşü kendilerinden farklı olan tüm insanları dışlıyorlar. ben müslümanım ama ateistlere veya başka dine mensup kişileri hiçbir zaman dışlamadım.

    saygı.
  9. öğrenci ve ailesi tarafından özellikle istenmediği sürece zorunlu verilmesi gereken ders.
    bu ders ancak müfredatı tüm partiler ortak karara varıp laik devlet yapısına uygun işleniyorsa ancak bu şekilde olmalıdır.
    zira bu niye önemli;

    din eğitimini devlet kontrolü altına alarak, çocuğun aile ve çevresinden öğrenebileceği zararlı görüşler törpülenebilir; cemaatçilik, şeriatçilik, yanlış namus kavramı vb. bu gibi kavramlar küçüklükten oturur. aile ve çevrenin verdiği yanlış bilgiler, çoğu zaman gözünde rol model olan bir öğretmen ile bu yaşlarda ılımlı düzeye getirilebilir

    bense bu dersin içeriğinin sünni mezhebi ve ahlak bilgisi olmadığı ideal dönemden bahsediyorum

    ikinci iyi yanı;
    okulu ailelerin gözündeki batıl inanç yuvası olmaktan çıkarıp eğitim kurumlarına olan güveni arttırır. daha muhafazakar olan ebeveynler için çocuklarını okul dışındaki , kontrol edilemeyen din kurslarına götürmekten mental olarak alıkoyar. çünkü çocuğunun din eğitiminin örgün eğitim içinde verildiğini bilir.