1. serbest piyasa ekonomisiymiş.

    zengin azınlıkla yoksul çoğunluk arasındaki uçurumu "demokrasi" kılıfıyla giderek açmaya yarar. serbest piyasayı tanımlayan en güzel sözlerden biridir.

    sen böyle haksız rekabet ortamı yarat sonra serbest ekonomisinden bahset. eğer konu plaza çalışanıysa, hayır bak kendim için söyleyeyim plaza çalışanı da değilim kendi işimi yapmaya çalışan bireyim.

    alım gücümüz düşük bunu kabul etmemek elde değil, ama bu fiyatların pahalı olmadığı anlamına gelmiyor. sen koca ülkenin nüfusunu belli bir yerde tutup ülke ekonomisini sadece tek bir ille ve tek bir sektörle idare etmeye çalışırsan burada büyük bir balon vardır.

    ayrıca o plaza çalışanı diye aşağıladığın insana başka alternatif üretebiliyor musun? köyden istanbul'a veya diğer büyük şehirlere daha iyi şartlarda yaşamak için geliyor insan mecbur napsın imkanları bu kadarına el veriyor oradaki adamda elinden geleni yapmaya çalışıyor beyaz yakalı insanlar.(he içlerinde boş insanlar tabiki var)

    o çıkarını düşünen zenginler yüzünden zaten ev fiyatları bu kadar pahalı ve insanların alım gücü bu kadar düşük. e tabi bir de buna çanak tutanları atlamamak lazım
  2. Türkiye de varlığından emin olduğum, ancak piyasadaki ev alımı durgunluğundan dolayı kanıtlamakta zorlandığım balon.

    Evet arsa maliyetleri uçuk ama, insaat maliyetleri max TL 700/m2, m2, satis fiyatları min TL 1200/m2 (İstanbul'da bu rakam 8000lere kadar yükseliyor) hal böyleyken bu balon havalaniyor ve biz sadece bunu görmezden geliyoruz.

    Son olarak emlak balonun ne boyutlara ulaşabileceğini gösteren emsal bir olay mevcut tarihte (bkz: https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Lale_çılgınlığı)
  3. yıllardır patlamasını beklediğim balon. ama nedendir bilinmez aksi bir seyir gösteriyor. bu gidişle ev sahibi olamayacağız sanırım.
    fady
  4. kullanım değerinin üstünde piyasa değerine sahip olan bir malın bu değeri koruyabilmesi, bu değerin bir sonraki dönemde artacağını düşünenler tarafından yatırıma devam edilmesi ile mümkün olduğundan, spekülasyon amacı ile emlak alımı devam ettiği sürece patlamayacak olan balondur.
  5. bu balon var mi yok mu, patlar mi patlamaz mi sorularinin cevabini vermek pek kolay degil. the big short adli kitap ve filmde anlatilan durumu turkiye'ye uyarlamak da dogru olmaz cunku abd'de fakir kesim kredilerle borclandirilarak normalde sahip olamayacagi evler alabildi ve haliyle geri odeyemeyince balon patladi. yani orada biraz goz gore gore durumu olmus ancak turkiye'de evler fakir kesimden ziyade orta sinifla birlikte zengin bir zumre ve araplar tarafindan satin aliniyor.

    ayrica patlasa da ev alsak diyenler bosuna bekliyor. patlarsa o evler oyle degersiz hale gelecek ki almaya asla cesaret edemeyeceksiniz.
  6. istanbul özelinde konuşursak bir balon olduğu aşikar ama bu balon asla patlamaz, belki biraz havası inebilir ama patlamaz. nedeni de çok basit. balon patlasa da ev alsak diyenler bu balonun patlamasına en büyük engel. bir de türk insanının genlerinden gelen konuta yatırım yapmak gibi bir zaafı var. eli biraz para gören bir kişinin ilk refleksi bir ev almak. emlak piyasası tamamen arz talep meselesi. istanbul gibi mahşeri bir yerde konuta talep pek azalacak gibi görünmüyor. şehir merkezinden uzak evler için geleceği kestirmek zor ama şehir merkezindekiler ve görece yakın olanların değerleri azalır yönde pek değişmez gibime geliyor.
    mmt
  7. türkiye'de emlak balonunun patlaması biraz zor.balon var mı kesinlikle var ama ülkemizde inşaat işinden başka herhangi büyük yatırım yok varsa da hepsi yabancıların elinde.hükümetin 13 yıl boyunca övündüğü projelere bakın;marmaray,3. köprü,3. hava limanı,körfez köprüsü,zigana tüneli vs.gördüğünüz gibi büyük ülke olarak geçiniyoruz fakat bırak büyüğü son derece dar bir ülkeyiz, sadece inşaat işinde iyiyiz.hakkını yememek lazım inşaat işinde dünya da yerimiz var rönesans,enka,çalık,limak ve gap inşaat bunlardan sadece bazıları.

    balonun oluşmasının en büyük nedeni halkımızın başka bir iş bilmemesi ve korkak olması.bakalım ilerleyen aylar ne gösterecek bize..
  8. emlak balonu, balon değildir. balonsa da içi çimento doludur patlamaz! yakın ve orta gelecekte ev sahibi olmayı planlayanlarin devletimizce belirlenen yoksulluk sınırının 1.5 katı üstünde olmasi durumunda, kredi ile ev alınabilir kanaatindeyim. ki gayet makul.
    not; para bile almayan stajyerim
  9. insanların para hırsı sona ermedikçe kısa vadede patlamayacak balondur.