1. arkadaşlarda kalmaktan, rock barlarda sabahlamaktan günlerce eve uğramadığım zamanlar çok nadirdi. iki elim kanda olsa sabah eve gider, bir duş alır, üstümü değiştirir okula öyle giderdim. neden hep yaptığım gibi 7/24 hizmet veren taksim-bostancı dolmuşuna binmedim hatırlamıyorum ama sabah 4-5 gibi taksim-kadıköy dolmuşundan indim gibi hatırlıyorum ya da taksimden değil yine 7/24 çalışan dolmuşlardan biriyle üsküdar'dan geliyordum. bir kaç saat eskiden hasır olan haldun taner'le eski kuşçu parkı arasında oyalandım. ceplerime baktım, hiç param yoktu. yapmadığım iş değildi, sahil, bağdat caddesi veya minübüs caddesi üzerinden şenesenevlere yürüyebilirdim ama pek canım istemiyordu. kararsızdım. pasom vardı, vapurla eminönü'ne geçip, oradan hep yaptığım gibi beyazıt'a yürüyüp okula gidip, bir arkadaştan para mı alsam ki düşünerek ağır ağır vapur iskelesine doğru yürüyordum. birden bana seslenen bir ses duydum. genelde bu tip durumlarda insanlar başlarını kaldırırlar ama ben kafamı sesin geldiği yere doğru eğdim. ben 19-20 yaşlarındaydım ve karşımda 18-19 yaşlarında üniversite birinci sınıf olduğunu sandığım bir genç vardı. saatiniz kaç dedi. kolumdaki saatime baktım, saati söyledim. sonra 1 saniye durup durmadan bu günün parasıyla 5 lira gibi bir para söyledim. çıkardı verdi ve teşekkür etti. rica ederim deyip kadıköy-maltepe minübüslerine doğru yürümeye başladım.
  2. sabah metro'ya bindim, sabah dediğime bakmayın hava zifiri karanlık, gözümden uyku akıyor. telefonu aldım elime önce leonard cohen açtım peşine de deby okumaya başladım. deby'de karşıma cohen çıktı. uykum açıldı, hafif bir tebessümle güne başladık, nasıl başlarsa öyle gidermiş derler. bekleyip görücez.
  3. en yakın arkadaşımın bebeği oldu bugün. son 10 gündür doğdu doğacak aklım sürekli ondaydı. 18 yaşımızdan beri en yakın arkadaşıyız birbirimizin. kardeşim gibidir benim için.

    bugün bir bebeği oldu. bana doğunca direk foto yolla demiştim. sabahtan beri hastanedelerdi. az önce foto geldi :)) aynı annesi yaa... kaşı burnu gözü yanağı annesi aynı :)) bi lokmacık bişi

    allahım bütün bebekleri korusun, şansları bahtları güzel olsun, dünyanın kötülükleri onlara bulaşmasın, onların dünyası mutlu olsun yaa...

    ay durup durup bebişin fotosuna bakıyorum çok tatlı yaaa çok tatlı :)) ay hem tatlı hem bakıyorum gözlerim doluyor sevinçten
  4. başka mahalledeki bahçelere girip elma alırdık. ya da çalardık, her neyse. sahibi koştura koştura üzerimize geliyordu. arkadaşlarım hep duvardan atlayıp kaçmak için ters tarafa koşarken ben heyecanla adamın üzerine koşmaya başladım. lan adamın üzerine koşuyordum. adamın heyecanımı mazur görmesini dilerdim. kulaklarımı çekmişti. ne var lan 2 elmanı aldık alt tarafı.
    yok
  5. tamam, bi' tane daha. yağmurda ıslanırken altıma işiyordum ya; kasıklardan ılık ılık akıyordu idrar. anlaşılmaz, diye düşünüyordum ama muhtemelen ekşi ekşi sidik kokuyordum. farkedilmiştir herhalde. sidikli, boklu gibi yaftalardan önce şöyle düşün: tabuları yıkıyordum. çiş-fermuar şartlı refleksini, altına işeme ayıplanmasını... bunları hep kırmanın zevkiydi herhalde. hehe, yok lan, şimdi altıma işemiyorum. ama iyi fikirmiş bi sn.
    yok
  6. “çiçek dalında güzeldir”, doğrudur. bütün samimiyetimle, üstelik bir insan dişisi olarak katılıyorum. ben çiçeği yetiştirmekten, bakıp büyütmekten yanayım. büyümüş, iş güç sahibi olmuş, kendi kökleri üzerinde durabileni de yolmamaktan yanayım. ankara’dayken bir gençlik festivalinde, izmir standından aldığım yöreye has menekşemin çiçeklerine üç kere “barney, barney, barney” diye üfleyip, akabinde tatilde leon gibi memlekete kadar götürüp anama teslim etmem ve kendisinden ankara’ya dönüşümü müteakip “multiş, barney ölmüş galiba, çük gibi eğilmiş kız, biz ona bakmayı unuttuk ya…” lafını duymam dahi çiçeklere olan sevgimi, ilgimi, onlara analık etme arzumu söndürmedi. ha, şunu anladım; birincisi, “hayatta babana bile güvenmeyeceksin” denir ya, anana da güvenmeyecekmişsin. ben, denizden babası dışında çıkacak her şeyi yiyecek adamım, ama bu hususta babalara yüklenmeyin, zira analar da en az onlar kadar sırt dönülmez, menekşe emanet edilmez olabiliyor. ikincisi var mıydı, unuttum.

    şimdi bu çiçek mevzusunu niçin açtım? evet, çiçekler dalında güzeldir, doğru, fakat şu bir gerçek ki, her kadın, benim gibi hem odun-öküz-doğasever bileşiminde hem de gerçekten böyle çiçekmiş, peluş ayının kucağında çikolataymış, tamtur alyansmış zerre çüklemeyen hemcinslerim dahil bütün kadınlar, o “sevgiliden gelen / uzun zamandır senden hoşlanan ama bir türlü açılamayan bir beyden gelen / yeni işini kutlamak için gönderilen / sonunda açılan bey’in müspet bir karşılık alması sonucu bütün rızkı beyaz küçük çakıl yatağında servis edilen orkide ve lilyuma gömmek suretiyle tek başına bir botanik bahçesi olarak gönderdiği çiçekler”e hayatında en az bir kere sulanmış ve dibine kadar yiyip de yutmadığı tırnağı püskürtürken “kişşke binim ıllssah…” demiştir. işbu entry, ahir ömründe eline ıspanaktan, maydanozdan, efenim rokadan, pazıdan başka ot değmemiş, bunlarınkinden başka rayiha içine çekmemiş multiple bacınızın, hayatında aldığı ilk ve son çiçeğinin ve bir daha çiçek almaya / istemeye ve dahi toplamaya bile nasıl tövbe ettiğinin korkunçlu dramatik hikâyesidir…

    sene 2015, ankara’dayım. nisan – mayıs aylarının gelmesiyle gevşeyen gönül yaylarının, etkisini kargo şirketleri ve motorlu kuryeler üzerinde yoğun hissettirdiği bir dönem. yine yurdun önünde bir kargonun gidip bir kuryenin geldiği bir gün, ki ben de üzerime bir blue velvet giymiştim tam o sıra, akşam sevgilimle dansa gidevsfdgdggd… yok len, pazen çiçekli tumanımla balkonda oturuyorum. derken en yakın arkadaşlarımdan biri “çabuk odaya gel” diye bir whatsapp mesajı attı. gittim ki ni göreyim! çalışma masası kadar, kalp şeklinde kek çanağı, çiçeği bırak, içinde kendin yaşayabileceğin hatta sıkılıp ev arkadaşı alabileceğin genişlikte bir cam vazoda artık hava boşluğu kalmayacak kadar tepiştirilmiş güller, bir de ince altın kolye. kendi kendime “herhalde başlık parası yerine geçiyor, iki haftaya evlenecekler zaar” diye düşünürken “gudu” lakaplı canım arkadaşım beni gerçekçi ve tasarruflu hayallerimden uyandırdı. “ multiiim, yaa bizim memlekette bi çocuk vardı, liseyi falan beraber okuduk, çok tanımıyodum ama beni insta’da falan da takip ediyodu, şimdi görüşmek istiyo benle, ben olmaz deyince falan haberim yoktu, bunları yollamış yaaa…” yaaa… o an içimde derin bir sorguya düştüm sözlük. bizim memlekette neden böyle çocuklar yoktu? liseyi beraber okuduğum çocuklar bana neden aşık olmak yerine “flüoresan matrix” demeyi tercih etmişlerdi? neden benim regl döngüm beden eğitimi derslerine hiç rastlamamıştı da gülleyi erkeklerin attığından bile daha uzağa atan öğrenci olabilmiştim? neden beni kimse insta’dan takip etmiyordu? babam böyle pasta yapmayı niye öğrenememişti len?!

    kendime bir insta hesabı açmaya karar verdim. şekerim düşmüş zaar, başlık parası keklerden iki tane yiyince vazgeçtim. sevgilim o zamana kadar beni hiç kırmamıştı, üzmemişti. hep sevip, çok güzel şeyler söylemiş, beni çok güzel sevmişti. daha güzel fırçalasın diye kendi bim fırçamı attırıp, ibnemsi bir manidarlıkla olmadığını umduğum bir şekilde oral-b fırça bile almıştı. uzaktaydı, özlüyordum, evet kendi istemişti gitmeyi ama artık yapacak bir şey yoktu, bir araya gelmeyi bekliyorduk. şimdi o günü beklerken beni hep güldüren, boktan şakalarıma gülen, hasta olduğum bir gün çoraplarımı bile ısıtıp ayağıma giydiren adamdan utanmadan bir de çiçek mi bekliyordum? evet.

    kanıma çocuklar duymasın’daki meltem virüsü girmişti bir kere. iki gündür tanınan kıza fırınlar yakılıyor, güller dikiliyor kıt kıt, 4 senede sabır taşı olmuş, yetim kirazları al al duran multiple’a gelince meee… tatlı sevmem, kek almayabilirdi. pırlanta, taş, kolye de hiç sevmem, bunları da geçebilirdik. ama artık bir çelengi hak ettiğimi düşünüyordum. fakat o vakitler sevdiğim adam bunu kendi başına akıl edebilecek, bir sürprize dönüştürebilecek duygusal yazılımdan yoksun bir mekanizmaydı. bir de tahmin ediyorum başka çiçekleri sulamakla meşguldü o ara, sonradan öğrendim yani. neyse.

    bir taşla iki, üç, beş kuşu birden vuracağımı düşündüğüm, hayatımın ilk ve son çakalca planını yaptım birden. kek güzeldi, kafam çalışmaya başlamıştı. plan şuydu: ben telefonumdan o eşşek kadar vazonun içindeki gülleri çekecek ve altına, sevgilimin adı ne olsun işte, ziya olsun mesela, “ ziyaa, inanmıyorum sana, çok teşekkür ederim sevgilim, ne kadar güzel bunlar yaa!” yazarak herife gönderecektim. tabii herif buna “ne demek bir tanem, sana az bile aşkım” da diyebilirdi, bu ihtimali hesaba katmamış olmam herifime çok güvendiğimden ziyade, azılı bir sözelci olmamdan ileri geliyor. kızlar da ben de gelecek yanıtı heyecanla bekliyorduk. cayır cayır güller yani, baya “tez vakitte sevişmek üzere” mesajı veriyorlar. herifim dürüst çıktı, “bunları ben yollamadım, nereden çıktı bunlar?” dedi. e ben planı oraya kadar yapmıştım, ondan sonra piston aşağı oldum. “ya bilmiyorum, yollamış biri, nasıl sen değilsin” diye saçmalarken baktım olmuyor, bana da yakışmıyor, çocuğa da ayıp oluyor, dedim ki “ziyam böyle böyle, ben böyle çocukça bir bok yedim, senden de çok özür dilerim. sen beni seviyorsun, üzmüyorsun, ne desem yapıyorsun, elde ne itler hergeleler var, sen onlar gibi değilsin, bir de kalktım senden çiçek bekledim, biraz da kıskan diye öyle ettim ama nolur beni affet tülaayy…” allah var bir şey demedi, güldü de baya, öyle o gün olup bitti bu saçmalık.

    yaklaşık iki üç hafta sonra ankara’ya geldi, neredeyse iki aydır görüşmüyorduk, beraber bir hafta geçirecektik. her zaman oyun oynadığı bir yer vardı sakarya caddesi’nde. onun deyimiyle “adam dövme”den çıktık, yürüyoruz caddede. “sana bir sürprizim var” dedi. çiçekçilerin önünde olmamıza karşın hiç aklıma gelmedi. normal insanların başına böyle bir “sürpriz” nasıl gelir sözlük? sen beklersin, adam alır gelir, ya da zaten almıştır, sırtından dan diye çıkarır verir, yahut buluşma yerinizde zaten çiçekle bekliyordur değil mi? yani çiçeğin satın alınma anı mümkün mertebe kadına, partnere gösterilmez. ama ben neyi anlattım? normal olan kadının başına geleceği. multiple bunları yaşar mı? yaşayamaz, çünkü anlatacak enteresan hikâyelere daha çok ihtiyacı var, niye her şey yolunda gitsin ki?

    aldı beni çiçekçinin önüne götürdü ziyam. anladım tabii, yine de çok mutluyum. en sevdiğim çiçek papatyadır bukette, bilirdi. çiçekçiye “papatya alıcaz” dedi gülerek. adam buketi hazırlarken ziyam gözlerimin içine gülerek baktı ve beni çekip öpt… teeeheeey, hollywood’da sanki zilli… adam demeti eline aldı, benim ziya durdurdu çiçekçiyi “abi dur ya, o fazla oldu, çok oldu o...” bunu duyan ben , oracıkta değersiz bir yığına dönüşmüşken ikinci şok dalgası, adamın “bu yeter mi abi ?” sorusuna karşılık, “o da fazla oldu ya, azalt onu sen, 5 liralık yap yeter” sözleriyle üzerimden geçti. östrojen seviyemde kırmızı alarm veren bir düşüş yaşanıyor, sakallarım çıkıyor, sesim kalınlaşıyor, canım bir handa şarap ve kadın çekiyordu. bana sürpriz yapmamış, adeta cezalandırmıştı eşşoğlusu… o günden sonra bırak çiçekçiyi, botanik park’ın bile önünden geçmedim, geçemedim sözlük…

    hikayatın gülümseten yanı sonradan oldu, yani birlikte olduğumuz süre boyunca ben bunu ona ve herkese hep gülerek anlattım. her zaman yaşanabilecek bir çiçek hikayesi değildi bu. belki kırılmaz, parlak camlar içinde, kokusu on metreden yayılan çiçeklerle gelmemişti bana ama bir erkek nasıl bir demet çiçek bile alamaz, canlı canlı sahnelemişti karşımda. östrojenim normal seviyesine geldiğinde bana dünyanın en şirin erkeği gelmişti bu yüzden. keşkim boka batırdığın tek planın bu olsaydı diyor insan ama geçmişe past tense, yenmişe big mac artık, netcen…

    velhasıl hala güldüğüm fakat cümle bitkisel hayata tövbe ettiğim anım budur, pek uzatmışım, affola.
  7. çaybahçesine gittiğinizde bir kedinin doğum yapmasına şahit olmak. daha önce evimde doğum yapan kediler olmasına rağmen, açık alanda bir masanın altında doğun yapmasi ilginçti. annecik, 5 yavruyu doğurup hepsini temizledi ve beraber uyudular. bütün güne yetecek mutluluk.
  8. aklında binlerce soru, hepsinin cevabını arayan kuzenimin şahsıma yönelttiği sorudur benim için.

    - kuz abi, sen erkeksen saçın neden benimkilerden daha uzun; gençsen neden sakalların çıkmış hiç anlamıyorum.
    kuz
  9. plak dükkanında yaşananlar, plak bakan müşteri ve dükkan sahibi, arasında geçen konuşma.
    müşteri: bülent ersoy plağını seçer ve fiyatını sorar.
    dükkan sahibi: fiyatı söyler ancak duymadım.
    müşteri: plağını çok pahalı olduğunu belirten ovvvv çeker ve pazarlık yapmaya çalışır.
    dükkan sahibi: eski türk filmlerindeki sarhoş gibi, abi bu elindeki plak hazırlanırken bülent ersoy erkekti, mazisi eskiye dayanır...
    ve müşteri pazarlık yapmayı bırakarak, dükkanı gezmeye devam eder.
  10. izmirde deprem oldugunda hepimiz disari cikmak icin yeltendigimizde kardesim bulut'u unuttum diyip geri donmustu eve. bulut evimizin kuşu. cocuklarin sevgileri ne kadar masum.