ismet özel

Kimdir?

1944 yılında söke 'li bir polis memurunun altıncı çocuğu olarak kayseri’de doğdu. ilk ve orta öğrenimini kastamonu, çankırı ve ankara’da yaptı. ankara üniversitesi siyasal bilgiler fakültesi’nde bir süre okuduktan sonra hacettepe üniversitesi’ne geçerek fransız dili ve edebiyatı bölümü’nü bitirdi (1977). ataol behramoğlu ile birlikte halkın dostları dergisini çıkardı. devlet konservatuarı’nda fransızca okutmanı olarak çalıştı. istiklal marşı derneği kurucusudur. evlidir. dört çocuğu vardır.



  1. ...uzak nedir?
    kendinin bile ücrasında yaşayan benim için
    gidecek yer ne kadar uzak olabilir?
    başım açık, saçlarımı ikiye
    ortadan ayırdım
    kimin ülkesinden geçsem
    şakaklarımda dövmeler beni ele verecek
    cesur ve onurlu diyecekler
    halbuki suskun ve kederliyim...

    (bkz: mataramda tuzlu su)
  2. münacaat şiirini pek beğendiğim şair. kimimizin içinde bulunduğu o buhranlı hali ve arayışı ne de güzel anlatmıştır bu şiirinde.
  3. şiir beynine hayran olduğum o kelimeleri o cumleleri nasil kurduguna hafizamin beynimin bir turlu yetmedigi sair.ciddi soyluyorum "celladima gulumserken cektirdigim son resmin arkasindaki satirlar" diye siir basligi mi olur?nasil bir hafiza bu?edebiyatimizdaki mukemmel sairlerden biridir kendisi.

    bazen fotograflar goruyorum bu filozof adam gosteristen uzak adam binmis otobuse yolculuk yapiyor yanina da birileri oturmus hic bir seyden haberleri yok.yanlarinda ismet ozel var ve sanki siradan bir insanla yan yana oturuyor gibi umursamazlar.ne kadar da ilginc.hande yener binse o otobuse halbuki..

    bakın ben, birçok tuhaf
    marifetimin yanısıra
    ilginç ödeme yolları bulabilen biriyim
    üstüme yoktur ödeme hususunda
    sözün gelişi
    üyesi olduğunuz dernek toplantısında
    bir söyleve ne dersiniz?
    bir söylev: büyük insanlık ideali hakkında!
    yahut adınıza bir çekiliş düzenleyebilirim
    kazanana vertigolar, nostaljiler
    karasevdalar çıkar.

    bir söylev buyuk insanlik ideali hakkinda! :)))
  4. fikirlerimiz taban tabana zıttır. hatta sivas katliamına neredeyse "oh iyi olmuş" diyen , alevileri yok sayan bir insan olduğunu öğrendiğim gün onun hakkında hazırlamakta olduğum yazıyı sildim attım. ama gel gör ki şairliğine bir şey deme hakkım yok.
    erbain isimli şiir kitabı kütüphanemde durur , ara sıra açar okurum.
    beni en etkileyen şiiri ise "sebeb-i telif"
    'başkalarının aşkıyla başlıyor hayatımız'
  5. mekanik bi adam. yanlış anlaşılmasın, bu kadar yi yazabilmesini kendime başka nasıl açıklayabilirdim bilmiyorum.
  6. "ben müslümanım ve müslüman olmayan herkes benden düşük bir insandır" diyen, "namaz kılmayan türk değildir" diyen, "bir adam ben türk değilim diyorsa beter ol diyorum" diyen, edebiyat dünyasının en faşist zırtopozu. luis althusser'in deyimiyle devletin ideolojik aygıtı. yandaş yemiş çakma entelektüel. kifayetsiz muhteris.
  7. 1970-71 arası çıkarılan halkın dostları dergisinin 3 kurucusundan biridir.ayrıca hacettepe üniversitesi fransız dili ve edebiyatı’ndan mezundur.
  8. yaşayan en önemli edebiyat, fikir ve düşünce insanıdır. john maynard keynes'ten yirmi sebebi adlı eseri bir baş yapıttır.
  9. iyi bir şair olmasının yanında estetik şekilde entelektüel referans yapma konusunda aşmıştır.