1. kitap okumak, içinde birden çok değişkeni olan bir aktivitedir. kitabın kendisi, kitabı okuyan, mekan ve zaman önem arz ederler. kitap okumak monolog gibidir; uzun uzun anlatan biri ve dinleyiciler. kapağı kapalı kaldığı sürece dinleyicisi olmayan bir monologtur kitap. açılıp okunduğunda ise monolog artık dinleyicisine kavuşmuştur.

    bu noktada önemli olduğunu düşündüğüm bir iki husus var:

    öncelikle, hangi kitabın okunduğu kimi dinlediğiniz kadar önemlidir. anlatıcının dili, üslubu ve hikayesi sizi kitaba-monologa bağlayacaktır. aksi taktirde kitabı-salonu terk edebilirsiniz.

    kitap okunan mekan önemlidir; otobüste başka, evde masa başında başka, yatakta sıcak sıcak başka kitaplar olmalıdır. mekan, sizin monologu davet ettiğiniz yerdir. otobüste duygusal bir roman kahramanlarını ağırlayamayabilirsiniz. ya da bilimsel bir araştırma kitabı yatağınızda kendini rahatsız hissedebilir. kitap okumak için mekan seçimi o kitaptan aldığınız hazzı mutlaka etkileyecektir.

    sabah kalkar kalkmaz elinize aldığınız bir roman sizi başka dünyalara götürebilir ve uykunuzdan hiç uyanamamış bir vaziyette günü bitiriverirsiniz. bazen bu da gerekir. ya da gecenin bir vakti sürükleyici bir polisiye içinde bulursunuz kendinizi. ve bir bakmışsınız ki gün açıyor. kitabı mekanınıza ne zaman davet edeceğinize de dikkat etmelisiniz.

    tabii, tüm bu ayrıntılar sizi kitap okumaktan alıkoymasın. hele de bir kitap kurduysanız, zaten her mekanda her zaman herkesi ağırlayabilirsiniz.