1. katıldığım tespit. ben kitapları hoş vakit geçirmekten ziyade ufkumu açsın diye okuyorum. tıpkı bilge biriyle sohbet etmek gibi görüyorum. ne kadar çok o kadar iyi gibi bir pragmatik bakış açım da var. haliyle 400 sayfadan da fazla olunca hevesim azalıyor.

    insan pek matematiğe sığmıyor şöyle ki her gün 100 sayfa okuyarak 400 sayfayı 4 günde bitirmek zor geliyor ama her gün 100 sayfalık 1 kitap okuyarak 4 günde 400 sayfa okumak kolay ve eğlenceli geliyor.

    günde 400 sayfa okuyacak zamanım olsa durumlar değişebilirdi.
    abi
  2. romana göre değişir eğer kendi içine çekiyorsa neden hevesin kırılsın ki ?
  3. sen romsn okuma o zaman denilecek tespit. 900 sayfa karamazov kardeşleri 1400 sayfa savaş ve barışı 1000 sayfa büyülü dağı bitirdikten sonra bitmeseydi be demeyen roman okumasın. roman bitirmek youreadste okuduğın kitaplara eklenmek için değil her sayfada estetik haz ile buluşmak için okunur. nasıl wafflelı bitirmek için değil haz almak için yiyorsan öyle. ne kadar önem veriyorsunuz sona ulaşmaya.
  4. "buğday tarlalarına ayazda düşen çiğ tanesinin sesi kadar yumuşaktı kapıyı çalışı." (bu dize böyle olmayabilir ben biraz eklenti yapmış olabilirim:))

    şimdi böyle bir betimlemeyi okuduktan sonra "şolohof" nasıl okunmaz ? nasıl bu adamın kitapları uzun gelir.
    bilemiyorum altan...

    uyandırılmış toprak. okuyunuz efem.
    ve durgun akardı don. okuyunuz efeeeem.