• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.89)
şeker portakalı - jose mauro de vasconcelos
"yazarlıkta karar kılıncaya kadar, boks antrenörlüğünden ressam ve heykeltıraşlara modellik yapmaya, muz plantasyonlarında hamallıktan gece kulüplerinde garsonluğa kadar çeşitli işlerde çalışan jose mauro de vasconcelos'un başyapıtı şeker portakalı, "günün birinde acıyı keşfeden küçük bir çocuğun öyküsü"dür. çok yoksul bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen, dokuz yaşında yüzme öğrenirken bir gün yüzme şampiyonu olmanın hayalini kuran vasconcelos'un çocukluğundan derin izler taşıyan şeker portakalı, yaşamın beklenmedik değişimleri karşısında büyük sarsıntılar yaşayan küçük zeze'nin başından geçenleri anlatır. vasconcelos, tam on iki günde yazdığı bu romanı 'yirmi yıldan fazla bir zaman yüreğinde taşıdığını' söyler."


  1. en sevdiğim kitap. henüz 8 yaşında bir çocukken tanışmıştım onunla. her yıl en az bir kez okuyarak devam ettiriyorum birlikteliğimizi.
  2. "öldürmek buck jones'un tabancasını alıp güm diye patlatmak değil! hayır. onu yüreğimde öldüreceğim artık sevmeyerek..ve bir gün büsbütün ölecek." 145
    en etkilendiğim kitaptır ve çok güzeldir
  3. ağlamanın ayıp olmadığını öğretmiştir.
    toss
  4. okuduktan sonra güneşi uyandıralım ı da tavsiye ederim.ikisi de çok etkili eserler
  5. ortaokul yıllarımdan birinde okuduğum, beni hüngür hüngür ağlatan ve hiç unutmadığım kitap.
  6. bu aralar yorum bakımından oldukça revaçta olduğunu görünce aklıma geldi. en son işe giderken metroda okuyordum ağlayıp duruyorum gözlerimden yaşlar süzülüyor ama okumaya da devam ediyorum. sonra ofise girdim arkadaşım noldu hayırdır bir şey mi var diye sormuştu meğer ağlaya ağlaya gözler bayağı kızarmış kitap okuyordum deyince şaşırmıştı. olsun utanılacak bir şey mi insanın yüreği dağlanıyor gözü kızarsa nolur ki.
  7. şuan "neden okumadım?" diye kendime kızdığım kitap.
  8. asla unutamayacağım, çocukken okudum ve hep yarattığı etkiyi hatırlarım...
    sud
  9. 90'lı yıllarda, daha ufak bir çocukken okumaya zorlandığım kitap. yanlış hatırlamıyorsam kitabın "bu kitabın olmadığı okul, okul, bu kitabı okumayan öğrenci, öğrenci değildir" minvalinde bir önsözü vardı elimdeki baskının diye hatırlıyorum. belki de yanlış hatırlıyorum.

    o zaman bende okumuyorum dedim. ve içinde ne olduğunu hiç merak etmedim.

    bu arada, 2013 yılında kitap içindeki müstehcen ifadeler nedeni ile soruşturma açılmış.
    yalan
  10. şeker başlayıp acı biten ve çok naif romandır...

    okurken mahvolmuştum...

    size de tavsiye ederim...