• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.39)
siddhartha - hermann hesse
hermann hesse'nin, buddha'nın yani siddhartha gautama hayatını konu alan , budizm felsefesinin içrek yönlerini işleyen ve yazarın en ünlü eserleridir. roman kahramanı siddhartha, tıpkı buddha gibi bir prenstir. gerçek bilgiye ulaşmak için babasının uzun süreli direnişine aldırmayarak sarayını, gençliğini ve ailesini geride bırakarak ormanlara çekilir. gezgin bir dilenci olarak yaşamını sürdürdüğü uzun bir dönemin ardından buddha ile karşılaşır ve aralarında uzunca bir sohbet geçer. buddha ona, budizm'in içrek yapısını ve felsefi derinliğini anlatır. uzun meditasyon denemelerinden sonra aradığını tam olarak bulamamanın verdiği bıkkınlıkla hedefine götürecek aracı değiştirerek bir kente yerleşir ve ticaretle uğraşmaya başlar. ileri yaşlarında içindeki boşluğun baskısıyla birlikte yaşadığı kadını, varlığını henüz bilmediği çocuğunu ve edinmiş olduğu tüm servetini geride bırakarak yeniden kaçınık yaşama geri döner.

siddharta daha sonra bir ırmağın kıyısında kayıkçılık yapan -insanları ufak bir para karşılığında karşıdan karşıya geçiren- yoksul bir kayıkçı olan vasudeva'nın yanına yerleşir. vasudeva siddharta'ya gerçek bilgiye ve aydınlanmaya ulaşabilmesi için klavuzluk edecektir. romanın sonunda siddharta ırmakta gerçek bilgiyi bulur ve aydınlanır. romanda açıklanmaz ama vasudeva, sanskritçe'de "ırmak tanrısı" anlamına gelmektedir.


  1. nisan ayı içinde eşzamanlı kitap okuma ritüelimiz nedeniyle okuyup hazmettim. kitabı oldukça beğendim, özellikle sonlara doğru ırmak bölümü çok hoşuma gitti. her yaş grubuna hitap eden bir sadelikte ve siddhartha'da kendimden izler bulmak sevindirdi. herkes kendince bir çıkarımda bulunabilir. ben doğa ile içiçe olma halini sevdim, ırmak ve taş çok şey anlattı. açıkcası bu kitap sadeliği ile herkesin okuyabileceği bir dilde ve uzunlukta. eşzamanlı kitap okumaları ile ilgili düşüncem; biraz daha okumak isteyip, üşendiğimiz tartışmalara açık kitaplardan seçersek daha mı iyi olur acaba diye gruba eleştirimi de bulunarak yorumumu sonlandırıyorum.