1. yetişkin bir insanı kötü alışkanlıklarından vazgeçirmek için, bahsi geçen alışkanlıktan mahrum bırakmaya çalışan zihniyetçe yararlı olan zamlardır. lakin bakıldığında tiryaki olan şahsı vazgeçirmekten ziyade şahsı daha fakir olmaya ve hayat standartlarını düşürmesine sebep olmaktadır. bunun yanında bireyi kaçak sigara, kalitesiz tütün gibi daha toplum ve birey açısından daha zararlı şeylerin kullanımına teşvik etmektedir.

    "sigaraya zam yapalım ki bıraksınlar" mantığı, "kanser ilaçlarını daha pahalı yapalım ki insanlar kanser olmamaya çalışsınlar" ve ya "benzine zam yapalım ki insanlar toplu taşımada göt göte seyahat etsinler, trafik rahatlasın." mantığı ile birebir örtüşmektedir. diğer açıdan bakıldığında erişkin bir bireyin, biberonu alınan çocuk gibi zamanla onu unutması mümkün değildir.

    apayrı bir açıdan bakacak olursak psikolojik ve fizyolojik bağımlılığı bulunan bir bireyin sigarayı bırakmayı gerçekten istemediği sürece bunu yapabilmesi çok nadiren rastlanılan bir durumdur ve genellikle tekrar başlamasıyla son bulur.

    özet geçecek olursak, birey sigarayı bırakmayı gerçekten istemediği sürece zam yaparak onda sigarayı bırakma isteği oluşturmayıp daha düşük standartları olan bir hayata itiyorsunuz. çünkü sigara içen insanların çoğu bırakmak istediğini söylese de sigara içmeyi gerçekten seviyorlar. dolayısıyla zam, sigara ile mücadelede etkili bir yöntem değildir.
    bozuk