1. allahın yaratması sıfatlarının bir gereğidir.can sıkıntısı, ego tatmini veya mecbur olması değildir.
    (bkz: el-bedi)
    (bkz: el-halık)
    (bkz: el-hakim)
  2. tanrıda insani şeylerin olması garibine giden arkadaşlar, insanda tanrısal özellikler olabileceğini düşünmeliler.

    biraz karmaşık bir durum kabul ediyorum. ancak düşünelim beraber. kainatta var olan varlıklar içerisinde, insan farklı bir yerde. onu diğerlerinden ayıran özellik ise temel manasıyla, şuur, irade ve benlik. ontolojik boşluğa düşen hayvan var mı henüz bilmiyorum.

    bu kimilerine göre böyle bir evrimleşmenin sonucu olabileceği gibi kimilerine göre de yaratılış. ben evrimi tamamen reddetmesem de bu ayırımda ikinci taraftayım. bundan sonrasını ona göre yazacağım.

    benlik. ben olma duygusu. arapçası ene. işte arkadaşların tanrıdaki insancıl düşünce dedikleri şey aslında insanlardaki tanrısal denilebilecek benlikten geliyor. tanrı bize onu bulabilmemiz için anlayabilmemiz için bir benlik vermiş. yani bu benliğe bakarak onu anlayalım diye. peki nasıl?

    mesela sahiplik duygusu var insanda. bir şeylere malik olma, mülk edinme. insan burdan şunu anlamalı ben nasıl izafi olarak bu şeylere sahip isem tanrı da bu evrenin hakiki maliki, sahibi demek ki.

    işte böyle düşündüğünde insandaki görünme, bilinme arzusu aslında bize şunu anlatır, benim izafi olarak bazı yeteneklerim var ve bilinmeli, kendimi ifade etmeliyim. demek ki hakiki olarak güzelliklere sahip olan tanrı da kendini bildirmek istiyor.

    elimizde 1 ton ağırlık olsun, bir tonu anlayabilmek için en azından bir kilogramlık kısmını ayırıp buna bir kilogram diyelim demeliyiz. ya da gölgenin olmadığı bir yerde ışık anlaşılmaz. ışığı bize anlatan şey karanlıktır.

    işte bu soru bu nedenle bir insan neden resim çizer demek gibi bence. sadece bir farkla (bkz: hakikat)
  3. eğer tanrı bir şekilde zaman gibi bir şeyle kısıtlanmamış bir varlıksa bu soru saçmadır. çünkü neden diye sorabilmeniz için olaydan önce bir zaman geçmiş olması lazım. hatta b olayı neden oldu diyebilmeniz için b olayından önce bir a olayı olmuş olması lazım. çünkü neden sorusunun cevabı da bir olaydır. eğer gerçekten de böyle delice bir şey varsa bunu anlamanın yakınından bile geçemeyiz. onunla empati yapmak, yani onu anlamak mümkün olmaz. yüzyıl önce olsa böyle laflar eden birine aklı başında bir insan gülüp geçerdi ama bugün bilim zamanın bükülen bir şey olduğunu söylüyor. quantum fluctutations, uncertainty principle gibi manyakça şeyleri ispatlayıp duruyor. ben insan zekasını gözümüzde büyüttüğümüzü düşünüyorum açıkçası.
  4. hangi tanrı ?
  5. çünkü yapabiliyor. onun sonsuz gücü var bikere tamam mı
  6. çok saçma. can sıkıntısı sanırım.(*:swh) ben de milyonlarca yıl yaşasam sıkılırdım heralde.
    koskoca tanrı bi grup kendini bilmez yaratıp ordan birbirlerini yeyişlerini izliyor. şunu şunu yaparsanız, size şunu ve şunu veririm diyor. şimdi sevişmeyin ama biraz beklerseniz size 70 tane birden vereceğim falan diyor.

    herkes bir dakikalığına tanrı olduğunu düşünsün yahu. 1 dakika çok değil.
    korkmayın kafir olursanız da tek cümleye bakar.

    çocukken bir pet şişenin içine karınca, arı, sinek falan atar; son hayatta kalanı salardık asjdgasghjd
    canilik mi bu?

    ekleme: şu eksileyen, "allahım bak sana laf atıyordu bastım eskiyi pezevenge" kafasında olan yazarlar eksiledikten sonra fikirlerini de beyan edebilirlerse; cennetteki huri sayılarını daha da arttırabileceklerini düşünüyorum.
  7. geçen hafta bilgisayarıma ssd takarak kendisine hızlı açılma sıfatı kazandırdım.

    biri bilgisayarımın neden hızlı açıldığını sorarsa gerekli açıklayıcı cevapları kendisine verebileceğimi düşünüyorum.

    "because i can"

    şaka şaka daha açıklayıcısı var altta.

    - imagine bu senin bilgisayarın neden hızlı açılıyor yahu? ne yaptın buna?
    - benim bilgisayarımın hızlı açılma sıfatı var, fıtratı gereği bazı bilgisayarlar hızlı; bazıları ise yavaş açılır. durduramıyoruz efenim hızlı açılıyor kerata eheh.

    inananların ısrarla yanlış yollardan kestirme cevaplar vererek geçiştirmeye çalıştığı soru.

    geçenlerde de bi fetocu yazar vardı o da saçma şekilde "allah birdir, en büyüktür, ondan başka kimse yaratamaz o yüzden yarattı." gibi bir yorum yazmış; saçma olduğunu anlayınca da silmişti.
  8. şimdi düşünüyorum ben tanrı olsam canım sıkılırdı. game of thrones izlemek gibi düşün.