1. verilen şekerleri yemeyin, kan şekerinizin dalgalanmasına sebep olacağından zihninizi açmaz, tam aksine etkisi olur.
  2. öncelikle sakin olun. evde yada dershanede çözdüğünüz denemelerdeki süreler bu sınavla uyuşmayacak. eğer kendinize türkçeyi 40 dakikada bitirmeliyim gibi baskılar yaparsanız o sınavdan bir hayır beklemeyin(kimse bana böyle bir şey dememişti bir saatte türkçeyi zor bitirdiğimde tüm senemin boşa gittiğini düşünmeye başlamıştım.). matematik sizin yeteneğinizi kalmış. fende soruları yavaş yavaş okuyun düşünün (geçen sene termometre sorusunu 40 yaşında liseyi açıktan bitiren halam çözerken arkadaşlarım arasında yapamayanlar vardı.). sosyal de ise fenin aksine hızlı okuyup ilk doğru geleni işaretleyin yeterli bilgi birikiminiz varsa 25 civarı doğrunuz olur. ki bu sizin için yeterlidir.

    not: bu entry sayısal öğrencileri içindir.

    not2: türkçeyi kesinlikle ilk sırada çözün zaman aksi takdirde süreyi doğru şekilde ayarlayamazsınız.
  3. sakin olun. hayatın bir sonu değil. sadece güzel yıllarınıza yeni yıllar eklemek üzere olacağınız bir döneme atacağınız ilk adım. ne için giriyorsun bu sınava ? güzel bir kariyer ? sevdiğin mesleğin akademik eğitimi ? zorunluluk ?

    bir kaç kere girdim bu sınava ve hiç başarılı olamadım. bunun sebebini bir kaç defa düşündüm. tabi ki çalışmamak bunun başlı başına sebebiydi. ama bir keresinde çalışmıştım. hani böyle inek derler ya aynen öyle çalışmıştım. istanbul üniversitesi merkez kütüphanesi'ne yerleşerek bunu başarmıştım. 7/24 derler ya hani, uykuyu,çay sigara kombinini ve arada gidip gelmeleri saymaz isek günde 7 saat ders çalışıyordum geri kalan saatlerde kitap okumaları falan ile geçiyordu. güzel dostlar kazandım vs. vs.

    sınava girdim olmamıştı,kazanamamıştım. neden olmamıştı ? hal bu ki çalışmıştım ben. herkes çalıştığımı görmüştü. notlarıma bakıyordum evet çalışmışım kitaplar bitirmişim...

    her şey tamamdı ancak bir şey eksikti. ben inanmamıştım. neden inanmamıştım bu duruma ? para sıkıntım olduğunda girip bir dükkana "selamın aleyküm elamana ihtiyacınız var mı abi ?" cümlesini söylemekten hiç çekinmediğimden ötürü mü ? "kafan çalışıyor sen halledersin" gazlamalarını gerçek algıladığımdan ötürü mü ? bilmiyorum...

    kız arkadaşımla uzun süreli bir ilişkimiz var, lise'de tanışmıştık ve o zamandan beride birlikteyiz tabi kavgaların küslüklerin konuşmamaların olduğu dönemleri de gördük. . kız arkadaşım bu sena üniversiteyi kazandı. marmara üniversitesi güzel sanatlar.. şansa bakın okulun fakültesi bizim evimize 5dk. onun evi ise ta ebesinin hörekesi olan alibeyköy'de. ben utanıyorum şimdi onun yanına evden çıkıpta gitmeye. kendi mahallemde, sokağımda onunla buluşmak istemiyorum. arkadaşları göreceğinden korkuyorum beni onlarla tanıştırmak zorunda olacağından korkuyorum.

    vel hasıl kelam arkadaşlar gireceğiniz sınava girmeden önce şunu düşünün ben ne istiyorum ve buna inanıyor muyum.. o inanmıştı..

    insanları üniversiteli ya da değil diye kıyaslamıyorum ancak bazı kapılar insanların gönlünün temizliklerine yapabileceklerine bakıp açılmıyor maalesef..
  4. -heyecanınızı kontrol altında tutmaya çalışın,
    -her soruya ayıracağınız süreyi geçmemeye çalışın, disiplinli olun.
    -çok olmamak kaydıyla ara sıra su için, susuz kalmayın.
    -soruları iyi okuyun, dikkat edin. sonuçta anlamadığınız/yanlış anladığınız bir soruyu çözemezsiniz değil mi? boş yere vakit harcamayın.
    -optik kağıda işaretlerken dikkat edin kaydırmayın. işaretleme yaparken içinizden "17-b" şeklinde yapacağınız işaretlemeyi tekrar edin ve gözünüzle takip edin. soru numarasının doğru olduğuna kesinlikle emin olun.

    gibi tavsiyelerdir. sınava gireli yıllar olduğu için aklıma gelenler şimdilik bunlar.
    hadi başarılar.
    logan
  5. stres yapmayın. koyun rahvan gitsin, dünyanın en önemli meselesi değil. bir sene de çok çok uzun bir zaman değil. üniversite okumak da dünyanın en önemli şeyi değil. kafanıza bunu sokun, sınavın deneme sınavı olduğunu düşünerek girin. sorumluluğunuz ailenize, hocalara falan değil sadece kendinize olursa olur. stres yapmamayı öğrenin, 8-10 net fazla yapmazsanız adam değilim. :)
  6. sonucu her ne olursa olsun hangi mesleğe sahip olursanız olun hayatınızda şikayet edeceğiniz şeyler her zaman olacak hiç bir zaman oh tamam her şey çok güzel diyemeyeceksiniz. o yüzden kafanıza takmanız gereken hiç bir şey yok. önce hayattan her zaman daha fazlasını istememeyi öğrenmek gerek. hırsınıza yenik düşüp kendinizi üzmeyin küçük şeylerle mutlu olmaya bakın inanın hayat yaşamayı bilene kötü değil. sınavı gözünüzde büyütmeyin o siz ondan büyüksünüz o sizden büyük değil
  7. ygs en az lys kadar önemlidir çünkü ygs'nin sınav sonuçları lys'den önce açıklanıyor. sınava çok az kalmış olmasına rağmen çalışmayı bırakmayın . son bir iki gün çalışmazsanız yeterli olacaktır rahatlama açısından. sınav sırasında asla ve asla vazgeçmeyin zamanınız dolana kadar soruları çözmeye çalışın , daha fazla çözeceğinizi düşünmeseniz bile bekleyin . belki işlem hatası yapmışsınızdır onu göreceksiniz sorulara tekrar bakarken . bir soru bir sorudur , tek bir soru ile hayatınız değişebilir.

    ve son olarak hangi üniversitede hangi bölümde okuyacağınız çok önemlidir . okuduğunuz üniversite ve bölüm ile çevreniz , yaşam kaliteniz , üniversitedeyken kazanacağınız tecrübeler değişecektir .
  8. hayatınızın sonu değil, unutmayın. sakinliğinizi koruyun. bir senelik emek düşüncesini bir kenara bırakın çünkü işinize yaramayan düşünceleri sınavda kullanmayacaksınız, boşuna ön belleğinizde yer etmesin.

    ileride yapmak istediğiniz mesleği ve işi iyi düşünün. puana göre hareket etmek kariyeri çöpe atmak demektir. kariyerini çöpe atan adam ileride çok para da kazansa genel olarak hayatından memnun olmaz. mutsuz ölmek istemeyen umarım vardır aranızda. herkes doktor, herkes mühendis, herkes akademisyen, herkes öğretmen olmuyor. yada devlete kapağı atmıyor. sizin yaptığınız, yapmak istediğiniz nedir, başarabilecek kafa yapısına, beceriye, tecrübeye, ilgiye sahip misiniz, en önemlisi bu.

    önünüzdeki bir sınav, yalnızca bir sınav. bundan sonra çok daha büyükleri karşınızda olacak. aile kurmak, çocuk sahibi olup olmamaya karar vermek, nerede yaşamak istediğiniz, nerelere gitmek istediğiniz, kimlerle beraber yaşlanmanız gerektiği gibi çok daha büyük sınavlarınız var. ygs sadece bir sınav, hayat değil.
  9. 23 yaşında ikinci kez üniversiteye başlamış biri olarak söylüyorum illa bu sene olacak diye acele etmeyin. bu sene çalıştığınız halde olmazsa bişey kaybetmezsiniz aksine birçok derste temeliniz olmuş olacak.seneye eksik olduğunuz noktaları giderip çok daha iyi bir puan alabileceğinizi düşünmeniz bile sınava daha rahat girmenizi sağlayacaktır.
  10. bu sene sınava girecek biri olarak yeterli araştırma ve danışma sonucu birkaç tavsiyede bulunmalıyım.

    -türkçe asla zaman kaybettirmemeli ve moral bozmamalı, geçen sene sınava sınava girenlerin çoğu ales tarzı bu sorular yüzünden çuvallamış, aman sıkılmayın, kimse yapamıyor. geçen sene deneme ortalaması 39 olan adam 31.25 net yaptı, ben de yakın zamanda çözerek iyi olan türkçeme rağmen 27.5 net yaptım. dert etmeyin
    -sosyalde yorum sorarlar salla gitsin görüşüne uymayın. son iki üç gün coğrafyada türkiyedeki doğal ve beşeri alanlara çalışıp tekrar edin, felsefede biraz kavram tekrarı yeter.
    -matematik garip. genel olarak işlem değil de kafa yürütmeye dayalı. rahat olursanız yapıyprsunuz.
    -eşit ağırlıkçı olarak fen bana bile o kadar kolay geliyor ki, önceki seneli ygslerde 20-30 net yaptım. birkaç konuya göz atıp mantık yürütün yeter eşit ağırlıkçı arkadaşlarım.
    -sınava yüksek beklentilerle, "şimdi her soruyu tak tak yapacağım" mantığıyla girmeyin, sonucu üzücü olur. elinizden geleni yapmaya çalışın yeter.
    -konsantrasyonunuz bozulursa 10-20 saniye ara verip derince nefes alıp vererek kendinizi tekrar sınava verin.
    -ve unutmayın, gerçekten yapılan heyecana değmeyen bir sınava giriyorsunuz.