• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.29)
anna karenina - lev nikolayeviç tolstoy
anna karenina, 19. yüzyıl rus toplumunun ruhsal dalgalanmalarına çarpıcı bir aşk ve ihanet anlatısıyla ışık tutan bir başyapıt.

güzelliği ve nezaketiyle çevresinde hayranlık uyandıran anna karenina’nın mutsuz ve monoton bir evliliği vardır. üst düzey bir devlet memuru olan aleksey aleksandroviç ile evliliğinde tek tesellisi oğludur. ağabeyi ile yengesinin aralarını düzeltmek için gittiği moskova’da yakışıklı ve genç kont vronski ile tanışması, anna’nın hayatında dönüm noktası olur. tolstoy, anna karenina’da sıradışı bir gözlem gücü ile aşk, evlilik, ihanet gibi temaların izini sürerken roman sanatına yepyeni ve uzun soluklu bir boyut katar. modern dünya edebiyatının otoritelerince gelmiş geçmiş en iyi romanlardan biri olarak kabul edilen anna karenina, güncelliğini daima koruyacak bir eser.
  1. yıllar geçtikce - şehirler, insanlar, medeniyetler, şiirler ve romanlar değiştikçe, karenina"nın görüntüsü ve karakterine değil, kaderine aşık olduğumu anlıyorum.
    dünya roman tarihinin en lirik kurbanı.
    geceye uzanan şu saatlerde düşünemeden edemiyorum: karenina tolstoy"un değil de, dostoyevski"nin kadını/karakteri olsaydı ne değişirdi? ama bu pek mümkün görünmüyor gibi; zira, dostoyevski"de kadın ve erkek - hiç farketmez - gururun getirisi aşağıllık duygusundan elde edilen zevkle hayatlarını sürdürürler; karenina ise gururu aşkı için tren raylarının üstüne bırakmıştır. o, ayyaş marmaledov"un kızı - kutsal fahişe ve anne sembolizesi - sonya olamaz - sonya"da aşk dinsel motiftir; anna"da ise aksine, aşk, öğrenilmiş çaresizlik sonucu ortaya çıkan katıksız, en ilkel ve sade duyguya dönüşmüştür. ama yine de dostoyevski"nin kadını olsaydı yine bir bedel öderdi; bedeli belki de ölümden de zor, ağır gelirdi ona, ama dostoyevski"de mutsuz son kavramı (bir roman hariç) olmadığı için, bedelinin cezası ona aşkı hediye olarak armağan ederdi. ama zaten tolstoy romanın giriş cümlesiyle her şeyi söylememiş miydi? roman tarihinin en güzel ölüsüsün anna. seni öldürmemek için dostoyevski olmak gerekirdi; ama tolstoy da hakikate yabancılaşamazdı.

mesaj gönder