• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.78)
fareler ve insanlar - john steinbeck
pulitzer ve nobel edebiyat ödülü'nü kazanan john steinbeck'in çağımızın toplumsal ve insani meselelerini ustalıkla resmettiği eserleri modern dünya edebiyatının başyapıtları arasında yer alır. steinbeck romanlarında yalın ve keskin bir gerçeklik sunarken yine de her seferinde çarpıcı bir öykü ile çıkar okurunun karşısına. tarihin bir kesitindeki dramı insani ayrıntıları kaçırmadan sergilerken, "tozpembe olmayan gerçekçi bir umudun" türküsünü dillendirir. bu nedenle eserleri edebi değerleri kadar güncelliklerini de hiç yitirmemiştir.

fareler ve insanlar, birbirine zıt karakterdeki iki mevsimlik tarım işçisinin, zeki george milton ve onun güçlü kuvvetli ama akli dengesi bozuk yoldaşı lennie small'un öyküsünü anlatır. küçük bir toprak satın alıp insanca bir hayat yaşamanın hayalini kuran bu ikilinin öyküsünde dostluk ve dayanışma duygusu önemli bir yer tutar. steinbeck insanın insanla ilişkisini anlatmakla kalmaz insanın doğayla ve toplumla kurduğu ilişkileri de konu eder bu destansı romanında. kitabın ismine ilham veren robert burns şiirindeki gibi; "en iyi planları farelerin ve insanların / sıkça ters gider..." (d&r'dan alinmıştır.)
  1. ben bu kitabı bir iki ay önce okudum. daha önce ne konusu bilirdim ne içeriğini. beni ta can evimden vuran ve sonunda da nice hüzünlere gark edip ağlamaklı yapan da tam olarak bu kara cahilliğim oldu.

    bundan üç sene kadar önce üç kişilik bir arkadaş grubuyla şöyle bir geyik döndü. gronland'a gidelim orada kendimize istediğimiz gibi bir hayat kuralım. zaten allahın buzlu yeri karışan eden de olmaz. saatlerce konuştuk. konuştukça hoşumuza gitti ve dedik acaba?^:yok yok o kadar uzağa değil^

    bi toprak parçası alsak içinde kendimize yetecek kadar eksek biçsek. güzel bir geyik muhabbetiydi. konuştukça insanı salak saçma tebessümlere boğuyordu. ama hala ne zaman bi araya gelsek ne zaman yapıyoruz? ne zaman gidiyoruz? muhabbeti döner şakayla karışık.

    işte ben bu konuşmalardan, bu yüzümü aşık olmuş gibi gülümseten muhabbetlerden sonra okudum bu kitabı. etkisi muazzamdı. işin ilginç yanı benim diğer iki cahil de okumamış bu kitabı. öyle geyik yapmışız. hoş çok yaratıcı ve ilk bizim bulabileceğimiz bir fikir değil.

    klasik yabancılaşan insan, şihir hiyiti, biriysilcilik vs vs. kafka falan işte. ama bizim için özel bir muhabbeti. kelimelere dökünce bile buna amına koyim ne kadar yüzeyselmiş diyorum, diyorum da aklımda ki o fareleri anlatamıyorum tabii.

    velhasıl kelam cahillik mutlulukmuş. zamanında bu kitabı okusaydım eminim bunun yarısı kadar keyif alamazdım. ancak özel bir bağım var bu kitapla hala açar açar okurum. incecik bir şey zaten. okuyun. okutun ve hayal kurun.

mesaj gönder