1. konuyla ilgili bir kaç bilgi veriyim. bu düşünce aslında cumhuriyet'in kurulmasından beri var. ismet inönü lozan'da türkiyenin türk ve kürt halklarını temsilen orada bulunduğunu dile getirmiş, türkiye'de etnik unsur olarak sadece farklı dine mensup (ermeni, rum, süryani vb.) topluluklarının kabul edilmesini söylemiş ve kabul ettirmiştir. sonrasında da türkiye deki tüm topluluklarının turk halkı olduğunu belirten bir meclis konuşması var, burada herkesin eşit olduğuna falan vurgu yapıyor. yani tek bir halk olduğumuzdan bahsediyor.
    bugün esad rejimi de suriye de etnik kelimesi kullanmaz ve hepimiz arabız der. suriye deki etnik azınlıklara da haklar verir. bu yüzden de bu söylemeden kimse rahatsız değildir. iç savastaki tarafların derdi mesela bu değil, daha çok yönetimsel aslında.
    "türkiye türklerindir" ise benzer bir söylem. tek bir toplumuz, biriz, bütünüz vurgusu. bundan rahatsız olanları anlayabiliyorum, ben türk değilim diyecek vs falan ama bu tanımsal tartışmaları 90 lardan beri yapıyoruz zaten, çözüm üret o zaman adilce.

mesaj gönder