1. insan topluluklarının gelişmine bakılırsa din büyük toplulukların ortaya çıkmasıyla oluşmuş gibi bir teori vardır, merkezi otorite gerektiren ve yönetimin olduğu topluluklar yani. bundan önceki daha küçük topluluklarda belirli sistematik bir din vardır diyemeyiz (kanıtlara bakacak olursak). ancak bu daha eski, küçük topluluklarda bile belirli ahlak kuralları olduğunu biliyoruz (buraya kanıt olarak birkaç bilimsel makale eklemek lazım). peki bu küçük topluluklar büyük bir topluluğu oluşturdukları anda mı din geldi ve daha kapsamlı ahlak kuralları oluştu, tabi ki hayır. bu sefer beraber yaşamak zorunda olan insanlar belirli kurallara uymaya başladılar (komşusunu öldürmemek gibi). bu kurallar topluluk olarak kalabilmelerini sağladı aynı zamanda, ardından açıklayamadıkları olaylar, ölüm korkusu gibi şeyler dinlerin ortaya çıkmasına sebep oldu ve din kuralları temelde bu ahlak kurallarını edindi ve üzerine dönemin güç sahiplerinin istekleri serpildi.

    yani canlılar gibi toplumlarda evrimleşti, ahlak kuralları da evrimleşti. birkaç yüzyıl önce avrupada düello onurlu bir şey iken şu an iki insanın ölümüne dövüşmesini kimse ahlaklı karşılamaz sanıyorum.

    peki buradan nereye varıyorum, insan ve topluluk ahlakı dinlerden önce ortaya çıktı ve hatta ilk dinlerin temellerini oluşturdu. belki insandan bile önce ortaya çıktı, primatlarda çok daha ilkel bir ahlakın varlığından bahsedilebilir (eşitsizliğe tepki göstermeleri gibi). insandan bile eski olan ahlakın ateistlerde bulunmayacağını düşünmek veya ateistlerin buna neden uyduğunu anlayamamak için insanlık tarihi ile ilgili sadece dini temelli teorilere sadık kalmak gerekir. bunların dışında bir araştırma yaptığınızda insan evriminin bir parçasının ahlak evrimi olduğunu görebiliriz veya benzer şekilde topluluk evriminin bir parçasının ahlak evrimi olduğunu.

    "survival of fittest" böyle bir şey, yeni gine civarındaki adalarda şimdiye göre ahlaklı diyebileceğimiz kendi türünü yemeyen topluluklar yok olurken(protein eksikliği), yamyam kabileler düşman topluluklardan esir aldıkları insanları yiyerek hayatta kaldılar ve böyle bir ahlak kuralı oluşturdular (şu an dışarıdan gelen yasaklarla yeni ahlak kuralları evriliyor).

    demem o ki ateist adamla ateist olmayan adam arasında ahlakla alakalı bir fark yoktur, uyum sağlamış insanla sağlayamamış insan arasında olabilir bak.

mesaj gönder