1. plasebo etkisini bilimsel gelişmelerin ışığında ele aldığımızda insan doğasına çok daha geniş bir alanda etki etmiş gibi görünüyor.

    işe yaramaz ilaç hasta pozitif etkisini hala bilmeyen varsa lütfen (bkz: altf4)

    ben olaya başka bir yönden yaklaşmak istiyorum.

    bir okulda dönem başı toplantısında öğretmenlere "5-e isminde özel bir sınıf oluşturduklarını ve başarılı ve zeki tüm öğrencileri 5-e sınıfına topladıkları söyleniyor."

    sene sonunda 5-e sınıfının diğer sınıflara göre daha başarı olduğu gözlemleniyor. durumu öğretmenlere soran yöneticiler öğretmenlerden;

    "5-e sınıfına sene başında daha başarılı öğrenciler toplandığı için daha başarılı" cevabını alıyor.

    işin ilginç kısmı 5-e sınıfının tüm öğrencileri ve öğretmenlerinin kura ile belirlenmiş olması.

    "plecebo etkisi" devreye giriyor ve öğretmenler 5-e sınıfında daha zeki sanılan öğrenciler ile daha fazla ilgilenmesi sonucunda başarılı bir sınıf oluşturulmuş oluyor.

    dua etmek "plecebo etkisi" sayılabilir. dini inançları güçlü insanlarda "telkin" ve "daha iyisi" yöntemi çok iyi çalışan sistemdir. insanlar dini inançları sayesinde çok yüksek acılara göğüs gerebilir, hatta canlı bomba olarak kendisini ve başka insanları gözünü kırpmadan öldürebilir.

    herhangi bir durumda herhangi bir olguya inanmak ve inanıyor olmanın verdiği pozitif güç inkar edilemez olsa da, bilimsel açıdan doyurucu bir tanımdan hala uzak olan bir konu.

    siz siz olun neye inandığınızı ve size iyi yada kötü neler yaptırabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

mesaj gönder