1. avrupa'da 14-16'ncı yüzyıllarda ortaya çıkan ve etkisi yayılan rönesansın başrollerinden. mekan kavrayışında devrim niteliğinde bir dönüşümün ortaya çıkmasında azımsanamayacak katkıyı yapmıştır.

    perspektif konusunda da vinci'nin bir çok önemli çalışması, perspektifin yaygınlaşarak bütün dünya algısını ve dünyayı algılama sistemini dönüştürmesini sağlamıştır.

    hristiyanlığın ilk dönemlerinde çizilen resimlerde isa, bebek bile olsa, en büyük ve en önde çizilmekte, ikinci büyük çizilen meryem olmakta ve bunları havariler izlemektedir. şeytan ise köşeye küçücük iliştirilir. perspektifin ortaya çıkması ile artık kişilerin ve nesnelerin ulvi büyüklükleriyle çizilmediği görülür.

    da vinci, perspektifin ve insan vücut parçalarının matematiksel kurallarını ortaya koymuştur. örnekler;

    -bir insanın eli yüzüyle aynı büyüklüktedir,
    -insan ellerini ve kollarını açtığında tam bir daire (veya kare) oluşturur,
    -yüz birbirine eşit üç parçadan oluşur (alın, kaşlardan burun altına kadar olan kısım ve burnun altından çenenin sonuna kadar olan kısım),
    -cisimler bakılan noktadan uzaklaştıkça daha küçük görünür...

    perspektifin ortaya çıkması ile insanoğlu mekanın standartizasyonunu sağlayabilmek adına önemli atılımları gerçekleştirebilmiş, en önemli diğer yansıması bir nevi perspektif uygulamasından doğan haritacılık faaliyetlerinde görülmüştür.

mesaj gönder