1. tüketim çılgınlığına mı giriyor bilmiyorum ama discovery showcase kanalında kupon hastaları diye bir program var. isminden de anlaşılacağı üzere programda kupon biriktiren kişileri gösteriyor. tabi bizim ülkemizde kupon kültürü pek yok o yüzden kuponun ne işe yaradığını şöyle bir anlatayım isterseniz.

    kupon belirli ürünlerde % bazında veya direk parasal olarak indirime yarayan kağıt parçasıdır. dergi, gazete gibi ürünlerin arkasında olur genelde. bazen yeni açılmış mağazalarında müşteri çekmek için dağıttığı olur.

    genelde bu kuponlar düşük miktarda indirim sağlar. 25 cent veya 50 cent gibi. bunları biriktiren bağımlı kişi bunları biriktiriyor. eşden dosttan yardım isteniyor. hatta bazen cafelerdeki garsonlarla anlaşıp oradaki dergilerin kuponları toplanıyor. şimdi siz diyeceksiniz ki 25-50 centten ne olur. programları izlerseniz 1000-2000 dolar civarında, hattta 2000 doların üzerinde tek kuruş para ödemeden sadece kupon ile ödeme yaptıkları alışverişleri görürsünüz. program amerika da çekiliyor ve bizim ülkedeki gibi çoğu şey pahalı değil. 2000 dolar bizdeki alışveriş gücünde yaklaşık olarak 10.000 tl yapıyor. tek kuruş ödemeden marketi alıp gidiyorsunuz kısacası.

    kupon biriktiren insanların genelde bir kileri olur. bu kilerleri de gösteriyor program. kilerler sistematik şekilde düzenleniyor. yeni gelen ürünler yerleştiriliyor. kiler yaklaşık 300-500 mt^3 hacminde ve bunun p-75 i doluyor.

    bunu neden anlattım bilmiyorum ama asıl tüketim çılgınlığı bunun gibi olanlardır. yoksa gidip 2 pantolon alan değildir.

mesaj gönder