• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.73)
sokrates'in savunması - platon
mö 399'un ilkbaharında, yetmiş yaşındayken dinsizlik ve gençlerin ahlakını bozma suçlamalarıyla atina'da mahkeme önüne çıkarılan sokrates "sözleriyle değil işleriyle" kendini sa-vunur. kendisini "ustalıkla" savunacak bir konuşmayı okumayı, öğrencilerinin ödeyeceği yüklü bir kefaleti ya da hayatının son günlerini sürgünde geçirmeyi reddederek bile isteye ölümüne yürür. savunma yorumcular tarafından sıklıkla çok az, hatta hiçbir felsefi ana fikre sahip olmamakla eleştirilir.oysa yukarıda sunula öykü savunma'nın sadece kurgusal iskeletidir. platon'un mahkeme önün çıkardığı sokrates'in kendisinden çok, onun hakikati ortaya çıkarma yollandır. hakikati araştırma yolları sokrates'in ahlakının kurucu öğeleridir. aslında savunma diyalektiğin diyalektik bir gerekçelendirilmesini sunar. platon'u: gözünde itham edilen de sokrates'in uğruna öldüğü de bu yöntemdir. sokretes'in yaşamı da ölümü d bu yöntemin başarısını ortaya koyar.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. platon tarafından diyalog usülü ile yazılan eserde sokrates, mahkemede savunması esnasında mahkemeye daima ''siz, atina erkekleri'' diye seslenir..

    olağanüstü düzeyde retorik sahibi bir kimsenin, yani sokrates'in ölüm cezasına çarptırılması ne acıdır. meletos tarafından dava gerekçesi olarak da sokrates'i daimonik güçlere tapmakla, tanrı tanımazlıkla, gençlerin duygularını kötüye kullanmakla suçlamıştır. bu çok gülünçtür. zira sokrates bile güçlümüştür zaten.

    meletos'un argümanlarının içinin boşluğunu gözden kaçırmayan sokrates mahkemeye ve yer yer meletos'a dönerek konuştuğu bir kısım:

    ''inanılır biri değilsin meletos ve bu noktada söylediklerine kendin bile inanmıyorsun. ey atinalı erkekler, bana öyle geliyor ki, bu bey dava yazısını taşkın bir küstahlık ve gençliğine verilecek bir sorumsuzluk içinde kaleme almış, saygısız bir kötü niyet temsilcisinden başka bir şey değil.''

    pek tabii tüm kitap alıntı yapılabilecek düzeyde. yazarı, konusu, işlenişi.. zamandan bağımsız bu neşriyat okunmalı, okutulmalı..

mesaj gönder