• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (4.00)
Yazar emile zola
therese raquin - emile zola
doğalcılık akımının önderi olan zola, hayatı boyunca 'gerçek'i bulmayı kendine ideal edinmiştir. bu idealin ışığında, edebiyat dünyasının en ölümsüz yapıtlarını vermiştir. 1867'de yayınlanan ilk romanı therese raquin, yayınladığı yıl epey gürültüye neden olmuş; olayları inceleyiş tarzı rahatsız edici bulunmuş, öfkeyle karşılanmıştır.aldatma, cinayet, vicdan azabı gibi, hiç eskimeyecek durumların işlendiği bu roman, klasik edebiyatın büyüleyici ve yalın örneklerinin en karakteristik olaylarından biridir. (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. ilginç bir şekilde natüralist kitapları ve onların kasvetli, karanlık, boğucu havasını sevenleri tatmin edecek kitap.
    bütün bu yoğun, kasvetli atmosferine rağmen okunmayı diğer zola kitapları kadar hak eder"therese raquin"
    kitabı okurken yazarın size hissettirmek istediklerinin belki farkına varmazsınız ama etkisini sonra hissedersiniz. ve bu etkiyi uzun süre üzerinizden atamazsınız.
    küçük bir mekana, dar, küçük bir dükkana sığdırılmış bir hayatın, hayallerle çatışması ve hayallerine ulaştığında yaşadığı hayal kırıklığı öyle güzel anlatılmıştır ki; buna başka bir kitapta rastlayabileceğinizi sanmıyorum.
    bu bölüm ip uçları taşıyabilir:
    terese, eşini ve onun sığ dünyasını mecburen paylaşmak zorunda kalmış, hayalleri uçsuz bucaksız iken, korkunç kasvetli manifatura dükkanında ömrünü teyzesi gibi çürüttüğünü düşünen genç bir kadındır.
    emile zola tüm realist ötesi yazarlar gibi hesapsız kitapsız işlerin dünya gerçekleriyle örtüşmediğini tüm acımasızlığı ile anlatır.
    hayallerine bir başkasının hayatına son vererek bile olsa ulaşan iki insanın, hayatlarının geri kalan bölümünde evi, yemek masasını hatta yatak odalarını bir hayaletle paylaşmalarını dramatik bir şekilde örgüler.
    zola acımasız bir öğretmendir. her kitabında kalbinizi kanatır. hayat budur kendine gel demenin bir yolunu hem de acımasız bir yolunu bulur.
    size olmadık bir yerde tokat atar ve hayat umdukların değil, bulduklarındır, der.
    kitabı okuyacaklara şiddetli tavsiyem şu: hayaletin iki sevgili arasına uzanan silüetinin anlatıldığı bölümleri dikkatle okuyunuz.
    belki de o hayalet hayallerinize kavuşmak için yolda bıraktıklarınız; belki öldürdüklerinizdir.
    bazı zaferler mutluluk vermez...
    mutlaka okuyunuz...
    zola okunmaz mı?

mesaj gönder