1. uzunca bir süre bulaşmamıştım,
    geçenlerde nedir ne değildir diye indirmiş bulundum. insanlık dışı bir şey, bu kadar zekice bir uygulamayı kimler yapmışsa takdirlik diyebildim. taş plaklara kadar olmasa da şöyle bir geçmişe gidersek; benim hatırladığım müzik piyasasını değiştiren ilk unsur napster idi. bu da sanıyorum ikinci napster etkisi yaratmış olmalı. üstelik legal yol.

    hatırlayanlar olacaktır. evlere pentium bilgisayarlar alındığı dönem mp3 devrim niteliğinde bir buluştu. korsan mp3 yazılımına müzik sektörü çok karşı çıkmamıştı. ancak atladıkları bir şey vardı o da mp3'ler bilgisayarlar aracılığı ile takas edilebiliyor idi. bu durum müzik piyasasına, cd satışlarına ilk sekteyi vurmuştu. dönemin en popüler mp3 paylaşım programı ise napster idi. kedi simgeli napster ile ilk savaş veren metallica olmuştu. hatta sony gibi bazı firmalar uzunca bir süre mp3 player üretmeyerek direniş gösterse de sonunda kazanan mp3 oldu. biz kullanıcılar da mp3 ile yollarımıza devam ettik, şarkılara çok hızlı ulaşıyorduk ancak beni rahatsız eden bir durum vardı. (tek bir scorpions şarkısına ulaşabilmek için 5 tane scorpions kaseti almış biri olarak) album dinleme alışkanlığım yok olmuş, şarkı başladıktan sonra bu sarmadı beni, başka şarkı açayım, o da sarmadı başka başka derken. tüketim o kadar değişik bir hal aldı ki, müzisyenlerin album çıkarma gayreti de anlamını yitirmiş oldu. işin bir de korsan boyutu var; kaç kişi korsan dinlemekten rahatsız oldu bilinmez, (vega, feridun, tarkan ve nilüfer gibi sanatçıların albumlerini alsam da muse, travis gibi gruplar için gerek duymamıştım) ve;

    spotify'a geri dönecek olursak spotify legal olarak yeniden album dinleme alışkanlığı kazandırması benim için çok önemli. onun dışında liste ile karışık kaset konusuna da karşı çıkmaması, bir kullanıcı için yapılabilecek her şeyi fazlasıyla veriyor. premium üye oldum ama diğer opsiyon da güzel. karışık çal demek ve sponsor ayağına reklamları yumuşatarak izlettirmesi ile ticari bir deha denilebilir.

mesaj gönder