• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.92)
ah-ga-ssi - park chan-wook
sarah waters'ın fingersmith romanından uyarlanan filmde kendisine miras kalmış bir asilzade (kim min hee), onun servetine göz dikmiş bir dolandırıcı (ha jung woo), dolandırıcı tarafından tutulmuş bir yankesici (kim tae ri), asilzadenin velisi ve amcası (cho jin woong) etrafında gelişen olaylar.
  1. bir kısım park chan-wook hayranının filmi yavan, keyifsiz bulduğunu görsem de ben chan-wook'un yine dehasını kullandığı başarılı bir edebiyat uyarlaması buldum karşımda.

    !---- spoiler ----!


    filmin üç bölüme ayrılmasının sebebinin de izleyiciyi şaşırtmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. filmin ana hikayesi ilk kısımda anlatılırken sonrasında neredeyse başa dönüp aynı olay örgüsünü başka karakterlerin bakış açısından izlemeye başlıyoruz. çünkü film ilerledikçe karakterler adeta şekil değiştiriyorlar. kötü bildiklerimizin içindeki iyiliği veya iyilerin içindeki kötülükleri ancak ilerleyen dakikalarda görebiliyoruz.

    fakat amca kouzuki, önemli bir karakter olmasına rağmen biraz yüzeysel ele alınmış ve saf bir kötü olarak gösterilmiş bence, yukarıda yazılan karakter analizleri amcaya hiç uygulanmamış.

    !---- spoiler ----!

    ayrıca intikam temasını en iyi kullanan yönetmenlerden biri olan chan-wook park’ın, bu filmde beklenmedik bir şekilde işi tesadüfe bırakması ise beni açıkçası şaşırttı.


    film; aşk, seks, farklı cinsiyetler ve ihanet üzerine bir trajedi ağırlığına sahip. bu kadar fazla konu anlatmaya çalışmak, genelde anlam kargaşasına neden olur. yönetmenin dehası işte tam olarak burada ortaya çıkmış.

    her izlenimden önce film, kendi adına bir estetik deneme örneği, tadında şiirsellik ve yeteri kadar gerçekçi duruşa sahip. filmin içerisine düşüp kaybolduğunuz an, hangi son daha iyi olurdu sorusuna kesinlikle bir cevap bulamadan sona ulaşıyorsunuz.

    ve sanırım yönetmenin en az şiddet içeren filmlerinden biri olsa gerek.

mesaj gönder