• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (7.75)
captain phillips - paul greengrass
somalili korsanların bir yük gemisini rehin almasını anlatır. mürettebat kolayca teslim olmaz ve iki taraf arasında bir mücadele başlar. 2009 yılında yaşanmış bir olaydan esinlenerek çekilmiştir.
  1. denk mi geldi bilmiyorum ama son zamanlarda okumuş olduğum halil cibran'ın ermiş kitabından esinlenerek bu filmdeki bazı detaylardan filmi izlediğim esnada birkaç sosyolojik çıkarım yaptım. nedir onlar?

    kitapta bir bölümde der ki, eğer bir kötü ya da suçlu varsa ortada, suçun derinliklerine inmek ve kötülüğe sebep olan karşı tarafı da incelemek gerekir. çünkü suçu yaratan da suçun esir aldığı masum da bir bütündür.

    bunu somalili kaptanın filikadaki bazı konuşmalarıyla bağdaştırdım izlerken;

    abd kaptanı balıkçılık ve korsancılık dışında başka iş mümkün diyor, somalili kaptan da "bu amerika'da mümkün kaptan, amerika'da" diye cevap veriyor. yine henüz o kısıma gelmeden abd kaptanının gemide, bizler sizlere ve afrikaya erzak getiriyorduk deyişinde somalili'nin "sizlerin yaptığı yalnızca kıyılarımıza gelip balıklarımızı tutmak oluyor" karşılığı da var. yani diyeceğim o ki özünde suçu yaratan aslında suçlunun hedef aldığı masum kişidir. bu her konuda elbette dosdoğru bir sav olamaz. ancak burada bunun gerçekleştiğini gördüm. bu insanların kötü olması, yalnızca kötüleştirilmesidir. başka seçenek sunmamaktır. küçük bir detay olarak kalsın bu da.

    filmle ilgili genel olarak çıkarılacak bir fikir olmasa da sürükleyiciliği ve gerilimi çok yüksekti. zaten işin içinde tom hanks gibi bir figür varsa izleyin. izlenir.

mesaj gönder