1. 1974 yılında ingvar kamprad tarafından isveç'te kurulan mobilya firması.

    firma adının "ingvar kamprad elmtaryd agunnaryd" baş harflerinden meydana geldiği söylenir ki bunlar kurucusunun ve büyüdüğü şehrin isimlerinin kısaltmasıdır.

    "ikea" ingiliz dilinde "aykiya" şeklinde okunur olmasına rağmen tüm dünyada "ikea" şeklinde okunur ki aslında doğrusu da budur. sonuçta bir kısaltmadır. diğer taraftan "ikea" fin dilinde "doğru" anlamına gelir ki "doğru ev" ya da "doğru fikir" gibi çağrışımlar yapmasından mütevellit "ikea" kısaltmasının tesadüfi de olsa bu şekilde anılması firmanın işine gelmektedir.

    "ikea"nın temel yaklaşımı "dar alanda çok iş çıkarmak"tır. neredeyse 10 m2 alana oturma odası takımı sığdırabilir. çok fonksiyonlu ^:multi functional^ ürünler üzerinde tasarımlar yapan firmanın minimal yaklaşımı takdire şayandır; fakat bizim gibi geniş coğrafyada yayıla yayıla yaşamayı seven bir millete biraz az gelebilir bu yaklaşım. zira bizler üzeri çarşaflarla kaplı misafir odası bulunduran bir neslin çocuklarıyız.

    "ikea" firması tüm dünyada neredeyse 400 mağazaya sahiptir ve bu kampüs şeklindeki mağazaların en büyük özellikleri atıl yerlerde kurulmuş olmalarıdır. bir firma stratejisi olarak mağazalar ve hatta fabrikalar verimli olmayan topraklar üzerine kurulmaktadırlar. şehir merkezlerinde ya da ürün veren tarlalar üzerinde "ikea" mağazası kurulmaz. bu sebepten mağazalar şehir dışlarında, dere ya da tarla kenarı olmayan taşlık, kuru bölgelerde mekan edinirler.

    istanbul ümraniye ve bayrampaşa'da, ankara mamak doğukent bulvarında, bursa osmangazi yalova yolu üzerinde, izmir bornova'da (ki nispeten şehir içi sayılır burası) mağazaları vardır. adana ve bodrum'da açılan "ikea"lar ise mağazadan çok irtibat bürosu gibi çalışmaktadırlar. buralarda da satış olmasına rağmen ürün sergisi yoktur. katologlardan seçilen ürünler kargo marifetiyle müşteriye ulaştırılmaktadır.

    tüm mağazalarında mutfak vardır ve isveç ürünleri sunulmaktadır.

    ürünlerin hepsi sergi bölümünde denenebilir ve çıkış bölümünde demonte vaziyette teslim alınır. işin meşekkatli kısmı bundan sonra başlayacaktır; zira ürünleri birleştirmek için eve götürdüğünüzde hiç de vitrinde durduğu gibi olmadığını fark edebilirsiniz. benim gibi "puzzle" fukarası biri iseniz dört ayaklı bir sandalyeyi tabure şeklinde monte edebilir ve elinizde kalan parçalar için "e, bunlar arttı" diyebilirsiniz. tek başınıza alışveriş etseniz de birleştirme işinde mutlaka takım çalışmasını kullanmalısınız.

mesaj gönder