1. "... şimdi isterseniz, inönü döneminin kültür önderlerinden nurullah ataç'ın türkiye için çıkar yolu nerede gördüğüne geçebiliriz. ataç, inönü'nün gözde adamıydı(cumhurbaşkanlığı çevirmeni miydi neydi, ulus'ta yazardı, partinin kültür işlerinde önemli söz sahibiydi), inönü dönemi ulusal eğitim politikası hatırlanırsa, ataç'ın sözlerinin, o dönemin eğilimini yansıttığı hemen fark edilir. bu eğilim mustafa kemal düşüncesinin tam karşıtıdır. ataç diyor ki: a/ "bizim devrim dediğimiz hareketin amacı bu ülkeyi batı ülkelerine benzetmektir; devrimcisi ile gelenekçisi ile." b/ " biz görüyoruz eksiğimizi, yunanca öğrenmedik, latince öğrenmedik, avrupalıların eğitimden geçmedik, onun için ne denli uğraşsak avrupalılar gibi olamıyoruz. buna üzülüyoruz." c/ " gençleri, kendilerine hür edebiyatı öğreterek kurtarabiliriz. eski yunaneli'nin, eski roma'nın edebiyatı. platon'u, aristophanes'i, euripides'i, horatius'u, vergillius'u okusunlar. yalnız birini değil hepsini okusunlar. onların etkisi ile yetişen avrupa edebiyatlarının eserlerini okusunlar."

    buna karşılık ataç, 'halk musikisini sevenleri' uygarlığa düşman saymakta, aydınları bu 'laubalilikten vazgeçirmek' gerektiğini ileri sürmektedir. ' o zaman alaturka musikiden de belki kurtulur'muşuz. divan şiirini okumamak gerekirmiş, onun için de 'severekten, yüreğimiz kanayaraktan kapatacağız divan şiirini' dememiş midir?"

    hangi atatürk - attila ilhan

    atatürkçülük, inönü atatürkçülüğü, milli kültür ve batılılaşmak konuları üzerinde her daim kalem eskitmiş bir yazar attila ilhan. şu kısacık alıntı bile günümüzün özeti aslında. ruhu şad olsun.
    ae

mesaj gönder