• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.00)
denemeler - michel de montaigne
dış varlığımız tadını ve rengini iç varlığımızdan alır nasıl ki giysilerimiz bizi kendi sıcaklıklarıyla değil bizim sıcaklığımızla ısıtırlar onu koruyup beslemektir yalnız görevleri. onları soğuk bir bedene giydirirseniz, soğukluğu korur ve beslerler kar ve buz öyle saklanır... hiçbir şey kendiliğinden ne o kadar üzücüdür, ne de zor. bizim gevşekliğimiz, güçsüzlüğümüzdür ona bu niteliği veren büyük ve yüksek şeyleri görebilmek için carlara göre bir ruhumuz olması gerekir; yoksa kendi çamurumuzu görürüz onlarda doğru bir kürek suda eğri görünür. önemli olan bir şeyin görülmesi değildir yalnız, nasıl görüldüğü de önemlidir.(tanıtım bülteninden) (kitap bilgileri idefix'den alınmıştır.)
  1. !---- spoiler ----!

    & kendileri hiç de iyi olmayanlar, kötü bir eylemden çıkar sağladıktan sonra, rahat yürekle, işe biraz doğruluk karıştırmaktan hoşlanırlar, bir karşılık ödüyormuş, vicdanlarını temizliyormuş gibi. kaldı ki bu korkunç kötülüklere alet ettikleri kimseler kendilerini suçluyormuş gibi gelir onlara. ölmelerini isterler ki bu yüz karası işlerin bilinci, tanıklığı silinsin gitsin.

    & yaşamamızı ölüm kaygısıyla, ölümümüzü de yaşam kaygısıyla bulandırıyoruz.

    & yılların elimizden aldığı yaşama zevklerini dişimiz tırnağımızla savunmalıyız.

    & derler ki, uzun süren hayat, hayatların en iyisi değildir, uzun sürmeyen ölümse ölümlerin en iyisidir.

    & imparatorların da, kunduracıların da ruhları aynı kalıptan çıkmadır.

    & niçin bir insanı kendinin olanla değerlendirmiyoruz? bir sürü adamı varmış, güzel bir köşkü varmış, şu kadar itibarı, bu kadar geliri varmış : bütün bunlar çevresindedir onun, kendisinde değil.

    & yorumlar kaynıyor her yanda karınca gibi, gerçek yazarsa binde bir çıkıyor.

    & nice insanlar kendilerinin olmayan inanışlar için, başkalarından aldıkları, ne olduğunu bilmedikleri fikirler için ses çıkarmadan diri diri yanmışlardır.


    !---- spoiler ----!

    1- montaigne okurken hissettiğim durum bazen oldukça basitleşmesi bazen de oldukça derinleşmesiydi. geçişler yumuşak değildi.
    2- kitabın bir yerinde kadın-erkek eşitliğini savunurken kitabın pek çok yerinde defalarca kadınları çocuklar ve hastalarla aynı kategoride değerlendiriyor ve kadını aşağılıyordu.
    bir erkek olarak bu bakış açısını yanlış buldum.
    3- kitabı okuyan diğer arkadaşlarımız da fark etmiştir. kitap kendi içerisinde yer yer tutarsızlıklar içeriyordu. sanki tek bir elden çıkmamış, birden fazla kişinin yazdığı gibi bir izlenim bıraktı.
    4- eleştirilerime rağmen " denemeler" herkesçe okunması gereken ve içinde pek çok özgün fikir ve yorumu barındıran önemli bir kitaptır.

mesaj gönder