• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.50)
Yazar Nihal Atsız
deli kurt - nihal atsız
ötüken yayınlarından 1958 yılında nihal atsız tarafından yazılan roman en son olarak 2011 yılında baskıya girmiştir. emir timur'la yıldırım bayezid arasında geçen kardeş savaşını kaybeden osmanlı devletinde yıldırım'ın ölümü ve emir timur'un türkistan'a dönmesinden sonra başlayan şehzadeler kavgasının kahramanlarından isa beğ’in oğlu murad’ın yani deli kurt’un mücadelesi, gökçen’e aşık olması ve bu doğrultuda gelişen olaylar.

"deli kurt", osmanlı tarihinde yıldırım bayazıd'dan sonra "şehzadeler kavgası" diye anılan devrin tarihi bir romanıdır. şehzadeler arasında süren ve sonuçları henüz yeterince aydınlanmamış bulunan çarpışmada yıldırım'ın oğulları hayat ve taht mücadelesinin hem kahramanca hem de şairane bir örneğini vermişler ve birbiri ardınca hayata veda ederek meydanı içlerinden birisine bırakmışlardır. bunlar arasında en talihsizi ve hayatı en az bilineni isa çelebi'dir. deli kurt, isa çelebi'nin meçhul bir oğlunun dramıdır. bu dram daha sonraki asırlarda daha büyük bir şiddetle sürüp gidecek ve yüzlerce şehzadenin hayatına mal olacaktır. romanda görülen parlak bakışlı, gözlerine bakılamayan kız, hayali bir tip değildir. zamanımızda muğla köylerinden birinde böyle bir kız yaşamıştır ve belki de hâlâ yaşamaktadır. roman yazarı, bu parlak ve büyülü bakışları beş yüz yıl öncesine götürmekle esere çeşni vermekten başka bir şey yapmamıştır.
  1. bir şahsın üzerine eğilirken o yıllara ait önemli hallerin, insan yaşayışının, geleneklerin, bakış açısının ve de az da olsa mitlerin karakterler ağzıyla okura sunulduğu metin.

    cumhuriyet'in varlığından önce bu topraklarda egemen olan bir devletin, bir hanedanın günümüzde belki de kanayan bir yara olarak değerlendirilen yasasının, kanununun, düzeninin doğurmuş olduğu bir yorum.

    sadece bu hanedanla, osmanlı toplamı ile ilgili kalmayıp aynı zamanda türk boylarının özelliklerine de değinen yer yer şamanistik ögelere de yer veren kurgu.

    içeriksel olarak bir şahsın, bir şehzadenin; fetret devri'ndeki kargaşada mücadele veren bir şehzadenin, isa çelebi'nin kanını taşıyan bir osmanoğlu'nun acılarının, kaygılarının, mutluluklarının, aşkının ve osmanoğlu olması hasebiyle kelle koltukta gezen bir özne olmasının anlatımı.

mesaj gönder