1. 2000 üzerine çıkmıştır. ben artık türkiye gündemi konu olunca iyi ya da kötü az ya da çok diye sıfatlar kullanmıyorum. tek bir kelimem var: "tuhaf" gerçekten burası tuhaf bir ülke oldu. hukuk tuhaf, ekonomi tuhaf, insanları, siyaseti, sanatı, sporu, kültürü hepsi bi tuhaf.

    asgari ücret de bir tuhaf. piyasada 1500'e çalışmak isteyen binlerce insan var. hayır diyoruz bunlara o sana az çalışamazsın. en az 2000 olmalı ve sigortan yatmalı. adam bunu istemiyor çünkü bunu verecek kurum sayısı az. gün geçtikçe de azalıyor. bu sefer adam 1500den de sigortadan da oluyor. ya işsiz kalıyor ya part time. sgksı ödenmiyor ödenemiyor.

    diğer taraftan enflasyon almış yürümüş, zaten adam 2000 ile de geçinemez durumda. 3 versen belki idare eder. ya da anadoluda bir ilçede 2000 idare eder. yarısı kira yarısı yeme içme olur yatırım yapılamaz krediye girilemez.

    zaten ailedeki herkes sisteme dahil olmak zorunda kaldı ki bu kapitalizmin zaferidir. ailecek çalışıp ortalama bir geliri eve sokmaya çalışıyor insanlar. ya da orta sınıfta karıkoca çalışıp bir mülk edinme şansı elde ediyor. iyi kötü bir ev için 2 kişiyi 25 yaşına kadar okutup 10 yıl da iş tecrübesi kazandırıp anca ev sahibi edebiliyoruz.

    sonra da insanlar soruyor elbette neden? ulan bi ev almak için neden ömür boyu çalışayım. en iyisi miras kalması ama 3 nesil sonra bu makas açıldıkça miras kalan kişi sayısı da çok azalacak. sistemin çöküşüne gider bu iş çok da güzel olur tabi, olabilirse.

    sadede gelelim, asgari ücreti artırdık çok güzel, işverene de bir şeyler vermek gerekiyor. mesele sgk primlerini sabit tutabilirlerdi. sanki sgksız part time çalıştırın demek istemişler.
    abi

mesaj gönder