1. tam adı charles francis xavier. marvel’ın x-men çizgi romanları için stan lee ve jack kirby tarafından yaratılan karakterdir. ilk olarak eylül 1963 yılındaki the x-men #1 romanında okuyucuların karşısına çıkmıştır. professor x , mutantlardan oluşan süper kahraman grubu x-men’in başı ve okulunda güçlerini kontrol etmek için eğitim alan mutant çocukların hocasıdır. çok donanımlı ve zeki bir bilim insanı olmanın yanı sıra, çok kuvvetli telepatik güçleri vardır. insanların hem düşüncelerini okur, hem de zihinlerini kontrol edebilir.

    çizgi romanlardaki hikâyesine göre, babası çok saygın bir nükleer bilim insanı olan profesör x new york’ta doğmuş ve daha sonra Oxford üniversitesinde eğitim görmüş ve genetik, biyofizik, psikoloji ve antropoloji dallarında profesör olmuştur. oxford’dan ayrıldıktan sonra dünyayı dolaşıp, mutantlara yardım etmeye başlar. bu sırada ileride en büyük düşmanı olan magneto’yla tanışır. seyahatlerinden birinde, himalayalar’dayken kendine lucifer adı veren bir uzaylıyla karşılaşır ve bir uzaylı istilasını engeller. lucifer intikam almak için üstüne dev bir kaya atar ve xavier felç olup, tekerlekli iskemleye mahkûm olur.

    mutantların iyiden iyiye toplumda dikkat çekmesiyle başlayan ırkçılığa karşı şiddet kullanmak yerine aktivistlik yolunu seçen professor x, ailesinden miras kalan new york’taki malikânesini, mutant çocukları ve gençleri eğitecek ve koruyacak bir okul hâline getirir. bir grup yetenekli öğrenciyi de magento’yla savaşmak için eğitir. xavier's school for gifted youngsters aynı zamanda da x-mansion olarak bilinir.

    x-men film serisi, X-Men: Days of Future Past, ve logan filmlerinde professor x’i patrick stewart (ki daha cuk oturacak bir oyuncu düşünemiyorum) canlandırırken, X-Men: First Class, x-Men: Days of Future Past, X-Men: Apocalypse ve Dark Phoenix filmlerinde gençliğini James mcavoy candırmıştır.

mesaj gönder