1. açıklama: bu yazma çalışması, verilen bir cümleden devamını getireceğiniz bir yazı olması. bu cümle seçilen herhangi bir cümle olabilir. önemli olan size verilen bu veriden, bu verinin uyumunu, mantığını bozmayacak bir metin üretmeniz.

    maviuç
    bir zamanlar, maviuç daha sulara gömülmeden koca kentin süt, yağ, ekmek gereksinimini hep maviuçlar karşılarmış. kentlerinin üç kapısı da denizlere kapalı, gittikçe kabaran suları görmezden gelip, denize zincirler vurup, anahtarını odalarında kilitleyerek güneşe bakan ceneviz evlerinde güven içinde oturur ya da sayısız kiliselerine, manastırlarına çekilirlermiş.
    o zaman sabah da varmış maviuç’ta.

    koca koca camlar, gökyüzüne mızrak gibi uzanan çelik yapılar. işte hyote o plazalardan birinde çalışıyor. o bir mikrobiyolog. hyote’nin işi hem çok önemli, hem çok gizemli. bu koca kenti doyurmak kolay mı? hyote ve onun meslek grubundakiler yosunlardan besin üretiyorlar. yosun onların tek gıdası aslında. hyote ve birlikte çalıştığı arkadaşlarıyla, yönetici gruptan birkaç kişi dışında hiçbir maviuçlu hayatında hiç yosun görmedi.
    bu kent bir yarımada üzerinde olmasına rağmen onlarca kuşak da denizi görmedi. deniz yasak maviuçlulara. yüzlerce yıl önce bir savaş yaşanmış. tam bir yıkım, yıkılış. maviuçluların birkaç atası dışında bütün insanlık yok olmuş. bu kenti kuranlar yer altındaki gizli bir geçidin dışında denize uzanan bütün yolları kapamışlar.
    hyote ve onun gibi bu iş için seçilmiş kişiler dışında kimse denizi göremez, ona dokunamaz.

    hyote ve arkadaşları haftada bir gün büyük bir araçla denize giderler. onun uçsuz bucaksız enginliğinden ölesiye korksa da, hyote denizi sever, ona dokunur, onu koklar, tadar ama tadını çıkaramaz denizin. o ve beraberindekiler bütün gün yosun toplarlar, araca yüklerler. dönüşlerinde o yosunlar devasa bir makineye konur, işlenir. isteyene et, isteyene süt, isteyene yağ, isteyene ekmek olarak. maviuçlular bu makineye taparlar, hiç aç kalmamışlardır. hyote bilir, eğer deniz olmasa, eğer yosun olmasa bu makine bir hiçtir.
    hyote hep denizi düşünür, hep denizi düşler, bir sabah denizde uyanmayı, hep denizde uyanmayı..

    hyote denize gitti. bir daha da dönmedi. işte o günden sonra maviuç’ta bir daha sabah olmadı.
    hero

mesaj gönder