1. interneti çok büyük bir cafe gibi düşünmek lazım. ayrı ayrı masalarda kitaplar , filmler , müzikler , siyaset , dünya , bilim , yaşam , sorunlar vs gibi pek çok sorun konuşuluyor. siz tüm bu masalara kulak misafiri olabiliyorsunuz ve konuşmaya katılma özgürlüğünüz var. davet beklemek zorunda değilsiniz çünkü bu cafede konuşulanlar özel değil , özel olan konular bile özel değil. isteyen istediği maskeyi yüzüne geçirerek dilediği kişi oluyor.

    gerçek bir ortamda bu şansa çok fazla sahip olamıyoruz. aynı okulda okunduğu için kurulan dostluklar , ofis arkadaşlıkları , mahalleden kankan .. bunların burada bir önemi yok. burada samimi olmadığın kişiyi sen seçiyorsun , gözlemliyorsun , okuyorsun ve kabul ediyorsun. tanınıdığınız kişi gerçek yaşamında "o" kişi olsun ya da olmasın. önemli değil. bu yüzden pek çok platform var , farklı ilgi alanları için tonlarca iletişim kanalları var. insanlar kendileriyle ortak ilgi alanına sahip kişilerle tanışmak istiyorlar. okudukları kitaplardan , izledikleri filmlerden , yaptıkları aktivitelerden konuşmak istiyorlar. hiç olmadı kimseye açamayacakları dertlerini anlatıp , kimseyle paylaşamadıkları sırlarını anonim bir kimliğin arkasına sığınarak konuşabiliyorlar. bu gerçekten mükemmel bir şey. sanal ya da değil , önemli olan kısım bu değil. önemli olan insanların iletişim halinde olması , önemli olan insanların konuşabilmesi. fikirlerini özgürce beyan edebilmesi.

    bu yüzden bu tarz topluluklara oldukça sıcak bakmışımdır , insanlar konuşabilmeli , anlatabilmeli. internet üzerinden tanışıp konuştuğum pek çok insan bana verim katmıştır , bilgi aktarmıştır. gereken muhabbet dilerse saatler sürebilir , dilerse yıllar sürebilir. o insan gerçek , önemli olan bu. onunla nereden iletişim kurduğunuzun , hangi araca başvurduğunuzun bir değeri yok.

    yıllar önce internetten tanışıp , skype üzerinden saatlerce muhabbet ettiğim , düğününe gittiğim , evinde kaldığım , öz abimden daha çok sevdiğim insan var benim. eğer ki ben o an " çok uzun süre skype ta kalıyorum , çıkıp azcık gezeyim " deseydim belki bu dostluğun temelini atamayacaktım ben.

    yetişkin her birey kendisi için neyin iyi , neyin kötü olduğunun farkında.

mesaj gönder