• izledim
    • izlemek istiyorum
  • youreads puanı (8.47)
vozvrashchenie - andrey zvyagintsev
andrey ve ivan çocuk yaşlarda iki erkek kardeştirler. andrey büyük olmasının yanında, daha sosyal, sıradan, yaşının gerektirdiği gibi biridir. ivan ise soğuk, her şeyi kabullenmeyen, yaşından büyük şeylere cesaret eden bir karakterdedir. bir gün eve koşarak gittiklerinde eve, babalarının geldiklerini annelerinden duyarlar ve inanamazlar. çünkü 12 yıl önce babaları gittiğinde, daha kundaktadırlar ve o olduğunu da o zamandan kalma bir fotoğraf ile tespit ederler. baba ise ata erkil, sert bir yapıdadır. geldikten sonraki ertesi gün, baba ve iki oğul iki günlüğüne tatil için yola çıkarlar ve film gelişir.
  1. karakterlerin başına gelen olaylardan ya da yalnızca filmdekine yakınsayan hayatların hikayesinden ziyade bireyler üstü bir mevzuya değinmekte olduğunu düşündüğüm 2003 andrey zvyagintsev filmi, yani film yüzeyde baba-oğul ilişkilerini konu ederken, derinde başka bir şeylerin derdine düşmüş gibi. izlemesi büyük haz veren, algılaması zaman zaman zor, birden fazla defa izlenesi bir yapım.

    hikaye uzun yılların ardından bir anda ortaya çıkıveren babanın oğullarıyla bir araya gelişini; birlikte çıktıkları yolculukları; karşılıklı, karışık ve çelişkili duygularının eylemsel yansımalarını konu ediyor. fakat belli ki güzelce kamufle olmuş detaylar ile herkesin filmden daha derin anlamlar çıkarması mümkün. yönetmenin filme dair şu sözleri de bunu destekler nitelikte: "it's like if you watch this movie from the standpoint of everyday life, it's a mistake, because it's much broader, and the mystery of the film won't reveal itself to you."

    filmde cevaplanmayan çok soru var; babanın neden geri döndüğü, babanın mesleği, bu zamana kadar nerede olduğu, sandıktan çıkan kutunun içinde ne olduğu... sanırım bu soruların cevaplarını izleyicilerin kendilerinin vermesi, vermeye çalışması ya da soruların cevapsız kalmasına razı olması gerekiyor. sonuçta izlediğimiz film, tüm gizemli örgünün çözülerek filmin sonunda önümüze servis edileceğini vadeden bir yapım değil.

    son olarak 'oidipus kompleksi' diyecektim amma freud'un gelip klavyemdeki 'o' harfini burnuma sokmasından çekindiğimden şimdilik bunu es geçeceğim.

mesaj gönder