• okudum
    • okuyorum
    • okumak istiyorum
  • youreads puanı (8.18)
çavdar tarlasında çocuklar - j.d. salinger
"modern zamanların başyapıtı" olarak değerlendirilen bu eser, "ahlâk dışı" ve "açık saçık" bulunduğundan abd'nin birçok tutucu bölgesinde uzun süre yasaklı kaldı. hâlâ bazı amerikan kütüphanelerinde yasaklı kalmasına rağmen, kitabın yasaklanması günümüzde ilginç bir hal almıştır: abd'de lise düzeyinde en çok yasaklanan kitap olmasına rağmen aynı zamanda en çok okutulan kitaptır.
kitap, anti-kahraman holden caulfield'ın okuldan atılmasıyla başlayan süreci holden'ın kendi ağzından anlatır. stylist.co.uk sitesi tarafından "en iyi ve en ironik 100 giriş cümlesi" listesinde romanın giriş cümlesi birinci sırada yer alırken "en iyi 101 kapanış cümlesi" listesinde on beşinci sırada yer aldı."
  1. bu kitap hakkında birkaç kelam etmek istiyorum.
    holden caulfield. bildiğimiz ergen. buluğ çağı bunalımlarımızın oldukça yalın bir dilde anlatılması, yaşadıklarımızı anımsamamız, göründüğümüz gibi olduğumuz zamanlar bizi öylesine yakınlaştırıyor ki bu karaktere sarılmak geliyor içimizden birçok kere.

    buraya kadar tamam. birçok kitap kahramanı ile ortak yönlerimizi ararız zaten. fakat hayatımın kitabı demek ne bileyim yavan kaçıyor. en nihayetinde büyümek üzere olan bir çocuğun geçirdiği 60 saat hayatınızdaki en önemli şeyse bilemeyeceğim. burada bana fazla bir anlam yükleniyormuş hissi geliyor.

    sonuçta roman boyunca holden'in bütün yetişkinlerle ilişkisi sorunlu, çocuklarla ise gayet iyi olmuştur. büyümek istememektir. büyümüş rolü yapamamaktadır. bu kadar.

mesaj gönder