1. bu deney nazi subay ve yetkililerin bir kısmının kudüs'teki yargılamaları esnasında neredeyse tamamının, dikkat çekici bir şekilde "biz kötü bir şey yapmadık" duygusuna sahip oldukları gözlemlendikten sonra milgram tarafından "otorite, itaat ve sorumluluk" kavramlarını sorgulamak üzere tasarlanıyor!

    akademisyenler tarafından son noktaya ancak %1'lik psikopatların gideceği iddiası sonuçlar ortaya çıktığında tüm bilim dünyasını sarsıyor çünkü deneklerin %65'i son aşamayı gerçekleştirdiği görülüyor!

    bunun ülke kültürü ile alakalı bir durum olduğu varsayımları ise deneyin gerçekleştirildiği tüm ülkelerde aynı sonuçlara ulaşınca, durumun korkunçluğu daha belirgin bir hal alıyor.

    itaat ve kolektif çalışma ile sorumluluğun pay hatta pas edilmesi ve "kollektif iyi" için atılan adım anlayışı, kişilerde gerçekleştirilen fiilde kötü bir şey olmadığı duygusu yarattığı gibi, sorumluluk kendilerinde olmadığı için, yaptıklarından ötürü kötü hissetmiyorlar!

    bu neredeyse 10 kişiden 7'si için geçerli, insanları yargılarken, çok fazla değişkeni göz önünde bulundurmamız gerektiğine dair çarpıcı bir deneydir ama çok büyük bir çoğunluk tarafından bilinmez....

mesaj gönder