1. bu soru sorulduğunda liselerde ve diğer klasik eğitim verilen yerlerde charles darwin ve jean-baptiste lamarck'ın hipotezleri ortaya sürülür ve darwin'in görüşünün doğru olduğu, lamarck'ınkinin geçerli olmadığı söylenir.

    bugün bilimin geldiği seviyeyle diyebiliyoruz ki: lamarck da en az darwin kadar haklı.

    (bkz: epigenetik) son yıllarda yapılan araştırmalara göre yaptığınız şeylerin dna üzerinde çeşitli etkileri olduğu anlaşıldı. yani siz bir ömür boyu yukarıdaki dallara uzanmaya çalışırsanız, dna çeşitli mekanizmalar yoluyla boynunuzu uzatacak genlerin ekspresyonunu artırır. mesela dna üzerinde bir gen bölgesinin metillenmesi (ch3- eklenmesi) o geni inaktif hale getiriyor. asetillenmesi ise genin daha çok çalışmasını sağlıyor. dna bu düzenlemeyi yapabilecek potansiyelde bir molekül. yazılım-donanım gibi düşünebilirsiniz. dna donanım ise, epigenetik yazılımdır. bu mekanizmayı nesilden nesle doğal seçilim ile birlikte düşünürseniz lamarck'ın dolaylı yoldan da olsa haklı olduğu görülebilir.

    yani zürafanın boynu dna'daki epigenetik değişimlerle uzaması için uyarıldı. sonra bir dişi zürafa güçlü olduğunu düşündüğü boynu uzun zürafa ile çiftlesti. oluşan yeni zürafa babasından geçen faktörlere eklemeler yaparak başka bir dişi ile çiftlesti. böyle böyle devam eden süreçte boynu kısa olan zürafalar seçilim ile elendiler ve genlerini sonraki nesillere aktaramadılar. dolayısıyla her nesil, biraz daha uzun olmaya başladı ve bir dengeye ulaşınca durdu. ağaçlar 5 değil 10 metre olurlarsa, zürafalar yine aynı mekanizma ile boylarını uzatacaklar ve bu böyle devam edecek.

mesaj gönder