1. insan olarak aklın sınırları içinde tanrının mükemmel olup olmadığı söyleme gibi bir imkanımız olamaz. ayrıca tanrının var olup olmadığına dair bir şey söyleme gibi bir olanağımız yoktur. bunu dinin sınırları içinde söyleyebiliriz.
    ancak, mantığın sınırları içinde tanrı mükemmeldir ya da mükemmel değildir gibi bir önerme belirtmemiz ve bu önermenin doğruluk ya da yanlışlık değerinin olması beklenemez.
    şöyle ki: eğer tanrıya mükemmel dersek, tanrının bir mükemmellik daha yaratıp yaratamayacağı sorusunu sormamız gerekir. bu soruya yaratır ya da yaratamaz diye bir cevap veremeyiz. mükemmel zaten birdir. dolayısıyla, birden fazla mükemmellik bulunamaz. mükemmel olan mükemmel olandır. yani tanrı mükemmel bir şey yaratabilseydi bu kez kendisi mükemmel olmayacak, dolayısıyla "tanrı" olmayacaktı. tabi bu kavramın içine onu hapsetmek de ayrı bir tartışma meselesi.

    yani tanrının mükemmel olması gibi bir önerme belirtirsek bu önermeye 1 ya da 0 yani doğruluk ya da yanlışlık değeri atayamayız. dolayısıyla bu tartışmayı aklın sınırları içinde gerçekleştirmemiz mümkün değildir.

mesaj gönder